Efter långdragna förhandlingar fick Ekerö bostäders hyresgäster vänta till mars innan de fick reda på vad årets hyra skulle landa på. Efter medling med Hyresmarknadskommittén stod det klart att det blev det blev en retroaktiv höjning med 4,95 procent för 2023.

I höstas inleddes förhandlingarna för 2024 och i år gick det betydligt snabbare.

– Det har varit ett mål från båda håll att vara i mål innan årets slut så det inte blir någon retroaktiv del för hyresgästerna, säger Ann Söderström vd.

Hon är nöjd med förhandlingarna.

– De har varit bra och konstruktiva. Vi har haft ett mycket bra förhandlingsklimat.

Liknande höjning

Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget har nu nått en ettårig överenskommelse. Höjningen blir 75 kronor per kvadratmeter och år samt ett tillfälligt tillägg för 2024 på 100 kronor för de 733 lägenheter som har varmhyra. För hyresgästerna väntar ungefär samma procentuella påslag som senast.

– Det motsvarar ungefär en höjning på fem procent beräknat på totalen, säger Ann Söderström.

Höga räntor har slagit hårt mot Ekerö bostäder och de räknar med ett minusresultat för 2023.

– Vi har haft en kostnadsutveckling på ungefär 14 procent årligen beräknat på de senaste tre åren. Men det var inte rimligt att yrka på det. Vårt första yrkande var på nio procent, men vi kände att det hade varit oerhört tufft för våra hyresgäster och tycker att vi hamnar på en hyfsat rimlig nivå med ungefär fem procent, säger Ann Söderström.

Bilden på en bra förhandling delas av Kicki Glasberg, ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

– Det var en god ton, säger hon.

Kicki Glasberg hade hoppats på en stabilare hyresnivå, men känner sig ändå relativt nöjd.

– Det var en bra förhandling och blev bra, även om vi alltid önskar en lägre procentuell höjning, säger hon.

De nyproducerade lägenheterna på Slagarvägen/Tegelbrännarvägen på Adelsö är undantagna eftersom de hyrorna för 2024 redan var förhandlade vid inflyttningen i våras.