Startklar. Sandra Källström söker dagligen 10-15 jobb. Helst vill hon jobba inom kundtjänst, administration och reception, men troligen kommer villastadsbon behöva jobba med sådant hon gjorde i början av sin karriär. "Tråkigt med tanke på att man alltid vill uppgradera och lära sig mer", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Så mycket har arbetslösheten ökat under pandemin

Hon har en arbetsplats, men ingen arbetsgivare. Sandra Källström är en av många som har mist jobbet i spåren av coronapandemin. Ett år efter att corona slog till i landet närmar sig andelen arbetslösa i Hässelby-Vällingby tio procent.

  • Publicerad 17:17, 24 feb 2021

I vanliga fall kan man ringa på och lämna sitt cv för att få en chans att visa upp sig.

Fram till april förra året tog Sandra Källström elmoppen från villan i norra Hässelby villastad till jobbet på inglasningsföretaget i Vinsta.

– Jag älskade det. Jag var med och byggde upp deras kundtjänst och de sista månaderna jobbade jag med företagets nya callcenter, säger hon.

Sparkades efter att smittan tog fart

Sandra Källström fick sparken bara någon månad efter att den allmänna smittspridningen var ett faktum. Hon söker fortfarande jobb, precis som många andra västerortsbor. Under 2020 ökade arbetslösheten i Hässelby-Vällingby med 2,8 procentenheter till 9,55 procent.

– Jag är rätt glad av mig som människa och kan hitta det positiva i det minsta. Men nu när det har gått så lång tid så är det svårt att behålla den känslan, så det går lite upp och ner.

Varje vardagsmorgon stiger hon ändå upp, gör sig i ordning, sätter sig framför datorn och börjar arbetsdagen som arbetssökande. På det höj- och sänkbara skrivbordet ligger också ett headset.

– Innan ni kom sökte jag 10-15 jobb, precis som varje dag. Och jag är startklar.

Ingen chans att visa upp sig

Att söka jobb i coronatider är annorlunda.

– I vanliga fall kan man ringa på och lämna sitt cv för att få en chans att visa upp sig.

Bara bokade besök. Arbetsförmedlingen i Vällingby har ingen drop in. Foto: Google streetview

Att arbetsförmedlingen har mycket att stå i märker hon också.

– Man är glad om man får kontakt med en handläggare över huvudtaget, säger Sandra Källström.

Inställda rekryteringsträffar

2019 omorganiserades Arbetsförmedlingen och i Stockholm minskade antalet anställda från 1800 till 1000. Nu ska färre medarbetare hjälpa fler arbetssökande, som har mindre möjlighet till fysiska möten på grund av coronapandemin.

Det finns heller inga drop in-tider, men de som inte klarar att skriva in sig digitalt hänvisas till Liljeholmen eller Solna.

Arbetssökande. "Jag är rätt glad av mig som människa och kan hitta det positiva i det minsta. Men nu när det har gått så lång tid så är det svårt att behålla den känslan", säger Sandra Källström som varit arbetssökande i snart ett år. Foto: Stefan Källstigen

Följ med i digitaliseringen. Hemarbete försvinner inte.

Dessutom har många aktiviteter ställts in.

– Vi brukade ha rekryteringsträffar med arbetsgivare, men det har inte gått under pandemin, säger Luis Alberto Gomez, chef för arbetsförmedlingens enhet Vällingby-City, som dock har ordnat några digitala träffar.

Tipset: Lär dig skype

Luis Alberto Gomez har två tips till arbetssökande i coronatider.

– Följ med i digitaliseringen. Hemarbete kommer inte att försvinna. Om du inte kan skypa blir det svårt att få jobb. Och ungdomar – få gymnasiekompetens och studera vidare, om det går. Att utbilda sig är det bästa man kan göra, säger han.

Arbetssökande. "Jag är rätt glad av mig som människa och kan hitta det positiva i det minsta. Men nu när det har gått så lång tid så är det svårt att behålla den känslan", säger Sandra Källström som varit arbetssökande i snart ett år. Foto: Stefan Källstigen

Mer än dubbelt så många unga utan jobb

Under år 2020 mer än fördubblades antalet arbetslösa i Hässelby-Vällingby bland invånare i åldern 18-24 år. I januari 2020 var 4,5 procent arbetslösa, i december samma år hade andelen växt till 12 procent, enligt siffror från Sweco.

Arbetslösheten i åldersgruppen 16-64 år har totalt ökat med 2,8 procentenheter till 9,55 procent i stadsdelen under det gångna året, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

I både Stockholms stad och i länet i stort är arbetslösheten något lägre, 8,5 procent. Motsvarande siffra i riket är knappt 9 procent.

Källa: Sweco och Arbetsförmedlingen

Visa merVisa mindre

Här finns jobben

Arbetsmarknadsnämnden spår att 2021 kommer att präglas av en fortsatt hög arbetslöshet, ökande långtidsarbetslöshet och hårdare konkurrens om jobben i Stockholm.

Enligt arbetsförmedlingen finns de nya jobben i vård- och omsorgssektorn och i tekniska yrken, från hantverkare till civilingenjörer.

Lagerjobben har också blivit fler i takt med att e-handeln ökat.

Framåt sommaren räknar arbetsförmedlingen också med en uppdämd efterfrågan av personal i besöksnäringen och inom hotell- och restaurangbranschen.

Visa merVisa mindre