Fram till april förra året tog Sandra Källström elmoppen från villan i norra Hässelby villastad till jobbet på inglasningsföretaget i Vinsta.

– Jag älskade det. Jag var med och byggde upp deras kundtjänst och de sista månaderna jobbade jag med företagets nya callcenter, säger hon.

Sparkades efter att smittan tog fart

Sandra Källström fick sparken bara någon månad efter att den allmänna smittspridningen var ett faktum. Hon söker fortfarande jobb, precis som många andra västerortsbor. Under 2020 ökade arbetslösheten i Hässelby-Vällingby med 2,8 procentenheter till 9,55 procent.

– Jag är rätt glad av mig som människa och kan hitta det positiva i det minsta. Men nu när det har gått så lång tid så är det svårt att behålla den känslan, så det går lite upp och ner.

Varje vardagsmorgon stiger hon ändå upp, gör sig i ordning, sätter sig framför datorn och börjar arbetsdagen som arbetssökande. På det höj- och sänkbara skrivbordet ligger också ett headset.

– Innan ni kom sökte jag 10-15 jobb, precis som varje dag. Och jag är startklar.

Ingen chans att visa upp sig

Att söka jobb i coronatider är annorlunda.

– I vanliga fall kan man ringa på och lämna sitt cv för att få en chans att visa upp sig.

Att arbetsförmedlingen har mycket att stå i märker hon också.

– Man är glad om man får kontakt med en handläggare över huvudtaget, säger Sandra Källström.

Inställda rekryteringsträffar

2019 omorganiserades Arbetsförmedlingen och i Stockholm minskade antalet anställda från 1800 till 1000. Nu ska färre medarbetare hjälpa fler arbetssökande, som har mindre möjlighet till fysiska möten på grund av coronapandemin.

Det finns heller inga drop in-tider, men de som inte klarar att skriva in sig digitalt hänvisas till Liljeholmen eller Solna.

Dessutom har många aktiviteter ställts in.

– Vi brukade ha rekryteringsträffar med arbetsgivare, men det har inte gått under pandemin, säger Luis Alberto Gomez, chef för arbetsförmedlingens enhet Vällingby-City, som dock har ordnat några digitala träffar.

Tipset: Lär dig skype

Luis Alberto Gomez har två tips till arbetssökande i coronatider.

– Följ med i digitaliseringen. Hemarbete kommer inte att försvinna. Om du inte kan skypa blir det svårt att få jobb. Och ungdomar – få gymnasiekompetens och studera vidare, om det går. Att utbilda sig är det bästa man kan göra, säger han.