BRANDFARLIGA TIDER. I december och januari ökar bostadsbränderna i Stockholms län med 10 procent. Foto: Mostphotos

Så minskar du brandrisken i hemmet

Adventsljusstakar och tända ljus betyder inte bara mys. Det innebär också att brandkåren tvingas rycka ut och släcka många bränder. Här är tio bra tips på hur du brandsäkrar din bostad.

  • Publicerad 20:19, 28 nov 2020

December och januari är årets mest brandintensiva månader. Föga förvånande är levande ljus och juldekorationer ofta boven i dramat. Men det finns även andra brandfaror att se upp med i hemmet.

Var tredje hemmabrand börjar i köket och spisen är den vanligaste brandorsaken. Om en spisbrand uppstår ska man försöka kväva branden.

– Ha alltid ett lock i närheten när du lagar mat, då kan du kväva elden om det börjar brinna i kastrullen eller stekpannan. Häll absolut inte på vatten, det börjar nämligen koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan så att branden riskerar att spridas snabbt i hela köket. Den som står nära spisen kan även få svåra brännskador, säger Håkan Franzén,
Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Enligt honom finns det ett mycket enkelt knep på hur man undviker en brand vid spisen: Lämna aldrig köket när du lagar mat.

Ladda inte mobilen på natten

Det blir även vanligare att batteriförsedda elektronikprodukter och laddare börjar brinna. En orsak är att själva USB-laddaren blir överhettad, även för modernare modeller.

– Försök att undvika att ladda mobilen eller surfplattan på natten när du sover, även om det förstås är smidigt och bekvämt. Om du ändå måste ladda på natten, se till att brandvarnaren fungerar och förvara elektronikprodukten på ett hårt underlag den laddas, säger Håkan Franzén.

Han menar också att man absolut bör undvika att ladda i sängar, soffor eller på andra mjuka, lättantändliga underlag som handdukar och filtar.

TIPSAR. Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har flera konkreta tips på hur man kan brandsäkra sin bostad. Foto: Mostphotos / Trygg-Hansa

10 smarta tips

1. Se till att skarvdosor inte är skadade eller ligger i kläm och koppla aldrig en skarvdosa till en annan.

2. En trasig eller glappande väggkontakt bör omgående lagas av behörig elektriker.

3. Lämna aldrig spisen när du lagar mat och stäng av den när du är klar.

4. Rengör spisfläktsfiltret då och då. Vid en spisbrand kan fett i fläkten antändas.

5. Vet alla i familjen vad de ska göra om det börjar brinna? Brandöva hemma minst en gång om året.

6. Se till att ni har en utrymningsplan och en bestämd uppsamlingsplats då undviker ni att
någon springer in i det brinnande huset igen och letar efter en person som redan tagit sig ut.

7. Se till att brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är på plats.

8. Testa brandvarnaren regelbundet, gärna en gång i månaden. Vänd på och skaka brandsläckaren någon gång i halvåret. Detta för att minska risken för att
pulvret klumpar ihop sig.

9. Använd ljusstakar i material som inte är brännbart och undvik dekorationer som torr mossa,
bomull och andra brandfarliga material runt ljusstaken.

10. Släck alltid levande ljus innan du lämnar ett rum.
 

FAKTA BRÄNDER

✓  Varje år inträffar 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige.

✓  2019 var 7 000 av bränderna så allvarliga att räddningstjänsten fick rycka ut.

✓  Vintermånaderna är de mest utsatta, i december förra året ökade antalet bostadsbränder i Sverige med över 12,5 procent jämfört med en genomsnittlig månad, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I Stockholms län var ökningen drygt 10 procent.

Källa: Trygg-Hansa

Visa merVisa mindre