Nästa år ska Vaxholm ta emot 22 nyanlända personer. Österåker ska ta emot 65.

Det har Länsstyrelsen som sköter fördelningen av nyanlända i Stockholms län beslutat. Totalt förväntas länet ta emot 2 097 nyanlända personer nästa år.

Kommuner med god arbetsmarknad

Den nya bosättningslagen kom till 2016 för att få en jämnare fördelning av mottagandet mellan landets kommuner.

Flest nyanlända länet får Stockholms stad, 790, följt av Nacka, 131, och Täby, 110. Som jämförelse får Vallentuna ta emot 57 och Danderyd 76.

För att nyanlända snabbare ska få jobb har mottagandet i högre grad styrts till kommuner där arbetsmarknaden är god, förklarar länsstyrelsen. Det har lett till att Stockholms län nu tar emot en lägre andel nyanlända, 111 färre 2021 än i år exempelvis.

Risk med korta kontrakt

Enligt bosättningslagen är kommuner skyldiga att ordna bostad åt de nyanlända, men det räcker att ordna tidsbegränsade kontrakt. Så har de flesta av länets kommuner valt att göra.

Här ser länsstyrelsen en risk då många nyanlända med korta kontrakt flyttar vidare. Det kan leda till att det, trots lagen, på sikt blir en ojämn fördelning av nyanlända mellan kommunerna.

– Av de nyanlända som togs emot i länet på anvisning år 2017 hade två tredjedelar efter drygt två år lämnat de kommuner som tillämpar de striktaste tidsgränserna vid bosättningen. De allra flesta som flyttat har också lämnat länet, säger Annelie Rostedt, utvecklingsledare på länsstyrelsen.