LÅNGSAMT FRAMÅT. Leveranserna av vaccindoser går trögt, men målet är återigen att vaccinationen av stockholmare ska vara klart innan midsommar. Foto: Mostphotos / Mitt i

Så många har vaccinerats i Sollentuna

Målet är att alla stockholmare ska ha erbjudits vaccin innan midsommar. Så här ser sprutläget ut just nu i Stockholms kommuner.

  • Publicerad 05:20, 23 feb 2021

Totalt har 55 318 personer fått den första vaccindosen i Stockholms län (23 378 har även fått dos 2) enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten som presenterades förra veckan.

– Vi har en kapacitet att vaccinera alla stockholmare innan midsommar, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett pressutlåtande.

Men det drar ut på tiden. Vaccinleveranserna under januari och februari har varit mycket lägre än förväntat. Målet var att läkemedelsföretagen skulle leverera cirka 500 000 doser under februari. Men det blir bara knappt 150 000.

– Det här påverkar vaccinationstakten väldigt mycket.

Behövs mer vaccin

Det som behövs är mer vaccin anländer under april, maj och juni.

– Stegvis vaccinerar vi fler och fler, och stegvis kommer vi närmare möjligheten att leva ett normalt liv. Det är en lite krokig väg framför oss, och då krävs det lite tålamod av oss alla, säger Magnus Thyberg.

Tidigare var Sollentuna en av de kommuner i Stockholms län som hade lägst andel av sina invånare vaccinerade.

Men nu har Sollentuna steppat upp och i den senaste statistiken från Nationella vaccinationsregistret (NVR) och Folkhälsomyndigheten har 1 498 Sollentunabor fått den första dosen och 642 har fått även den andra.

Det innebär att andelen vaccinerade Sollentunabor är relativt i paritet med antalet invånare och jämfört med övriga kommuner i länet.

I dag ska de första vaccindoserna komma till vårdcentralerna

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50