Under valrörelsen blev ” skapa trygghet” modeuttrycket nummer ett.

https://www.mitti.se/nyheter/trygghet-ar-ordet-pa-allas-lappar-jag-tror-det-ar-rostfiske/repvia!K5kvwfttphgMg08gQ9Twmw/

I ett område i City kan man påstå att man faktiskt har lyckats med just det.

Sergels torg, Brunkebergs torg och Malmskillnadsgatan. Dessa tre adresser har i många år förknippats med allt annat än säkerhet och trivsel.

Men något har hänt.

I många år har det satsat på att utveckla de här platserna. Och nu ser man resultatet. När Mitt i pratar med personer på Malmskillnadsgatan är de inte medvetna om att de befinner sig där.

– Va, är det här prostitutionsgatan?, säger en person som inte vill vara med i tidningen.

Och det är nästintill omöjligt att förstå att Brunkebergs torg, som nu är fylld av hipsterhotell och turister, har varit en mörk och undangömd vrå i City som man gärna undvek på kvällstid.

– Området var tidigare förknippad med otrygghet. Nu är det något helt annat. Det är i stället turister och stockholmare som njuter av restauranger och nöjen här, säger Magnus Behrenfeldt, stadsutvecklingschef på AMF Fastigheter som bland annat arbetat med omgörningen av Brunkebergs torg och Malmskillnadsgatan.

Måns Gauffin är kommunpolis på Norrmalm. Han är inne på samma spår.

– På ett sätt har staden lyckats ta tillbaka de här platserna. Vi är inte på något sätt klara, men det är betydligt svårare att vara anonym och leva i skuggan när City har blivit levande och publikt.

I en butik på Malmskillnadsgatan står Jenny Edholm och viker ihop en kofta. Hon märker av förändringen i området.

– Gatan har verkligen förändrats. Förut var det en bakgata. De senaste åren har det dykt upp massor av fina restauranger och ställen. Det har gett liv och positiv stämning i området. Det är bara till det bättre”, säger hon.

Greta och Tilde går över Sergels torg.

– Förut var det ganska sketchy här, särskilt på kvällar. Det var inte så att man gärna vistades här. Men något har hänt, det känns faktiskt annorlunda nu. Men det är fortfarande inget ställe vi hänger på, säger de.

Ständigt pågående arbete

Även om man nu kan skörda frukterna av tio års arbete är det en process som inte på något sätt har avslutats.

– Det gäller att ständigt utveckla och öka attraktiviteten. Vi och andra fastighetsägare har tillsammans med staden verkligen tagit oss an den här platsen. En otrygg plats har blivit trygg. Det säger en hel del om vilka möjligheter en stad har. Det behöver inte finnas några bortglömda platser, alla kan omhändertas och förändras till det bättre, avslutar Magnus Behrenfeldt.