Det är från Norsborgs vatten­verk i Botkyrka som tolv kommuner i södra och östra Stockholm får sitt dricksvatten, däribland ­Tyresö och Stockholms stad.

Om allt går enligt plan ska Tyresö klara av ett blixtnedslag likt det som drabbade Botkyrka i september 2022 där tiotusentals­ hushåll plötsligt stod utan vatten, som Mitt i tidigare rapporterat om.

Om vattnet från Svoa stängs av finns Fårdalas vattentorn som ska klara av att pumpa ut vatten i sex timmar utan tillförsel.

Men vattennätet kan också påverkas lokalt, till exempel genom läckor. Om något sådant sker har Tyresös en nyligen klubbad nödvattenplan som beskriver vad som ska göras.

– Det förenklar för medborgare och verksamheter i kommunen vad de kan förvänta sig att vi levererar vid en större störning, säger Lars Lindqvist, VA-chef på Tyresö kommun.

Ingen större risk

Vid ett vattenavbrott ska VA-enheten leverera dricksvattentankar till kommunala verksamheter och allmänhetens hämtställen och löpande fylla på dem, samt säkerställa att tankarna bevakas och att kvaliteten på vattnet i tankarna är acceptabel.

I ansvaret ingår även att stödja kommunens kommunikatörer att kommunicera och informera allmänheten. Kommunen har också fyra ”vattenkiosker” om hushåll med egna brunnar skulle ha problem.

Men enligt Lars Lindqvist är det ingen större risk att Tyresö kommun drabbas av vattenavbrott.

– Vi har cirka 20–25 ­vattenläckor om året. Sedan kan det hända saker med distributionen av vatten från Svoa, det har hänt vid ett par till­fällen under åren, säger han.