Janne Keryakes på Nyhetsgrillen gör en av Sveriges populäraste tunnbrödsrullar – på lördag skänker han halva dagskassan till Barncancerfonden. Foto: Olle Anrell

Så laddar Janne i Nyhetsgrillen för tunnbrödsrullens dag

Petter Stordalen, en OS-guldmedaljör och Tunnbrödsrullens vänner älskar alla Nyhetsgrillens rullar. Ägaren Janne Keryakes menar att allt handlar om mos och kemi.

  • Publicerad 09:46, 13 maj 2022

Så svenskt och finns inte i något anat land

Janne Keryakes står redo för en ny dag i Nyhetsgrillen på Rålambsvägen. När vi knackar på vid 9-tiden jobbar han stenhårt med att laga riktigt potatismos.

– Inte ens mina anställda vet vad kryddblandningen till moset är, säger Janne och ler.

Nyss avslutades den matglada sammanslutningen Tunnbrödsrullens vänners årliga omröstning. Här röstas Sveriges främsta grillar och tunnbrödsrullar fram.

Mos och kemi

Nyhetsgrillen i Marieberg var som vanligt med i toppen, även om Janne denna gång slutade tvåa bakom Brogrillen.

Vi måste självklart fråga ägaren Janne Keryakes vad hemligheten bakom hans rullar är.

– Jag tror det är moset. Och kemin mellan mig och kunderna.

För 16 år sedan tog han över gatuköket i Marieberg. Även om han inte har hunnit öppna för dagen när vi kommer förbi, har han redan hunnit surra med många som passerar.

– Det sociala är nummer ett, man blir som familj med kunderna. Om jag handlar på ett ett ställe och inte blir bra bemött så blir jag faktiskt lite arg.

De flesta kör rulle

80 procent av kunderna beställer rullar, Janne säljer mellan 80 och 100 om dagen. Hur många rullar det blivit under åren kan Janne inte ens gissa själv.

GULDGÄSTER. Janne med OS-guldmedaljören Daniel Ståhl och pappa Ståhl. Foto: Privat bild

Men varför är en korv med mos i bröd så populärt egentligen?

– Det är så svenskt och det finns inte i något annat land i världen.

Hur ofta äter du själv en rulle?

– Inte så ofta nu, syns det på magen eller, haha? Nej, men det blir kanske en i veckan numera.

Räddare under pandemin

Janne berättar att den relativt nystartade Facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner faktiskt har varit en räddare under pandemin.

– Hade det inte varit för dem hade det varit kört under pandemin när kontoren var helt tomma här. Folk läser i gruppen och kan åka 20 mil för rullarna.

Bland kunderna ses också många kändisar – flera har dessutom fått rullar uppkallade efter sig. Som återkommande kunden Robert Wells, OS-guldmedaljören Daniel Ståhl. Essingebon och hockeylegendaren Lasse Björn.

Och så Petter Stordalen som varit kund, men inte käkat sin egen rulle än.

– Men han har lovat att komma och ”spisa” sin rulle, säger Janne.

SPISAR. Petter Stordalen har varit kund. Foto: Privat bild

Skänker på rullens dag

Men även om Janne lagar sitt mos precis som varje dag så är det här inte vilken vecka som helst. Lördagen 14 maj är det nämligen Tunnbrödsrullens dag – en högtidsdag instiftad av just Tunnbrödsrullens vänner.

Då ska Janne tillsammans med Solna korv skänka halva dagskassan till Barncancerfonden. En tanke som föddes eftersom flera personer i Jannes närhet de senaste åren gått bort i cancer, bland annat vännen Jaak som Janne lärt känna via Tunnbrödsrullens vänner.

– Det har varit så mycket så jag tänkte att vi gör något. Tunnbrödsrullarnas vänner var guds hjälp, så vi måste ge tillbaka, säger Janne.

Namn: Janne Keryakes

Ålder: 49 år

Bor: Rönninge

Gör: Driver Nyhetsgrillen i Marieberg sedan 16 år tillbaka – kom precis tvåa i Tunnbrödsrullens vänners årliga omröstning om Sveriges bästa rullar.

Har själv i rullen: Grillad korv, sötstark senap, räksallad, rostad lök och har på senare tid börjat köra picklad rödlök.

Visa merVisa mindre

KOKT. Robert Wells ville ha kokta wienerkorvar i sin rulle och då fick han såklart det. Foto: Privat bild