Åsa Kallmin, 50, Nynäshamn och Kjell Johansson, 58, Handen:

– Just mathandling, el och bensinförbrukning har vi tänkt på. Man tänker på att släcka lysen när man går ur rummet, vilket man inte riktigt gjorde förut. Köper bara det man planerar att äta och inte mer, säger Kjell.

– Man tänker sig för helt klart, man vill ju göra annat än att äta upp sina pengar. Maten är det man märker av mest tycker jag. Vi tar med oss matlåda till jobbet, planerar handlingen mer, jämför och kollar efter extra­priser, säger Åsa.

Johanna Vahl, 32, med Jonathan, 1, Vendelsö:

– Jag försöker handla i tid och undvika massa spontanköp. I år har vi avstått från att resa för att undvika stora omkostnader. Man tänker efter mer generellt. Barnen har i alla fall fått handla leksaker för sina julklappspengar!

Tony Eknert, 76, Handen:

– Jag och frugan ser till att släcka ner all belysning som man inte behöver ha på. Vi utnyttjar de rabatterbjudanden som finns, jag brukar gå ner till Coop när de har kund­rabattdagar och så. Ljuset i tunneln är att jag inte drar på mig nya utgifter.

Grazyna Maurin, 64, Brandbergen:

– Jag försöker låta bli att åka in till centrum. Jag går inte och tittar på kläder, inte ens på reor. Inte nu i alla fall! ­Maten blir det mest nödvändiga. Det är jättestor skillnad på kvittona och räkningarna som jag sparar, kostnaderna har ökat enormt. Lika bra att skicka dem till statsministern!

Anna och Alexander Lindhe, båda 31, med Luna, Huddinge

– Vi fryser hemma, haha. Nämen, skämt åsido, vi har sänkt temperaturen hemma och tagit på oss tofflor och extra tröjor, säger Anna.

– Vi har experimenterat, någon morgon var det 13 grader, nu är vi väl uppe på 17-18 grader. Men vi har en kamin också, säger Alexander.