Frågan om en upprustning av Jordbro centrum har stötts och blötts under 20 års tid, men nu tyder mycket på att det verkligen kommer att ske stora genomgripande förändringar där en ny stadsbild träder fram.

Sker i flera etapper

Omdaningen av Jordbro sker i tre etapper. Detaljplanen för den första etappen vann laga kraft i julas och omfattar 380 nya bostäder och en ny skola intill det nuvarande centrumet. Den andra etappen ska ut på samråd där Jordbroborna får tycka till innan sommaren. I den är tanken att ett nytt affärscentrum ska byggas upp vid stationen tillsammans med nya bostadshus, som ska rymma flera hundra bostäder.

Och i den tredje etappen rivs dagens Jordbro centrum och nya bostäder byggs på platsen.

– Tanken är att det med ett centrum vid stationen ska bli en bättre tillgång till kollektivtrafik och till service, säger Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Trygg blandstad är planen

Det nya stationsnära centrumet föreslås bestå av lokaler i bottenvåningar på bostadshus. På så sätt vill kommunen bygga en blandstad med både bostäder och butiker, restauranger och serviceställen.

Förhoppningen är att en miljö som är levande stora delar av dynget därmed skapas, vilket förväntas skapa trygghet.

Vad gäller fördelningen hyresrätter respektive bostadsrätter är det en fråga för de kommande fastighetsägarna och inte för kommunen.

Hoppas på bostadsrätter

Men Haninge kommun har en tydlig viljeinriktning.

– Ambitionen som kommunledningen har är att det ska byggas balanserat med bostadsrätter och hyresrätter, säger Petri Salonen. Och i synnerhet i Jordbro är det bra om det blir fler bostadsrätter.

Varför då?

– Det är många som bor i Jordbro som önskar sig en bostadsrätt och vill stanna kvar. Det finns en väldigt stark kärlek för den här platsen, och många som har bott här vill bo i bostadsrätt. Och då kan vi bygga snygga bostadsrätter också här så kan man bo kvar i Jordbro.

Vad är de stora vinsterna med förändringen av centrala Jordbro?

– Det blir en rejäl modernisering och upprustning av centrala Jordbro, ett helt nytt Jordbro. Det blir fler fräscha bostäder och butiker, det blir tryggare. Vi kan bygga en bättre stadsbildning här, så jag tror att det blir ett mycket attraktivare Jordbro här än vad det har varit innan.

Vad tycker du om ett nytt Jordbro centrum vid stationen?

Ingrid Lundvall, Jordbro

– Det tycker jag är jättebra. För oss som har svårt att gå och är trötta i kroppen är det bra att man kan åka kommunalt ända fram till centrumet.

Ibrahim Sanjakdar, Jordbro

– Centrumet är nära oss, vi bor precis intill. Så jag tycker det skulle vara bättre om man inte flyttade på det.

Najib Regragui, med döttrarna Norhan och Wijdane, Jordbro

– Perfekt, det är dags. Vi vill absolut att det görs. Som det ser ut nu är det olämpligt att ha centrumet på nuvarande plats. Antalet Jordbrobor ökar och ökar och folk vill ha ett riktigt centrum som i Handen. Så det är dags att ta hänsyn också till Jordbr, säger Najib.

Maisoon Farid, Brandbergen

– Jag tycker att man skulle kunna renovera det centrum som finns och sätta på tak. Det är inte så långt härifrån till tågstationen.