Ett 30-tal personer bedöms enligt polisen tillhöra Dalennätverket. Det rör sig främst om pojkar och män över 15 år, som på olika sätt har kopplingar till nätverket och säljer narkotika, uppger Andreas Lekare.

– Det rör sig om drygt 30 personer, men alla behöver inte bo i Dalen. Man kan påverka på distans. Det fungerar lite som ett företag, med chefer, platschefer, försäljare och leverantörer. Men varje gång vi räknar är det svårt att få en aktuell siffra. Det sker otroligt fort att folk hoppar av och ansluter, säger han

Hur utsatt är Dalen?

– Dalen har en problematik som är nätverkskopplad. Men polisens bedömning är att det inte är ett utsatt område. När vi listar utsatta områden bedömer vi vi hur stark den kriminella påverkan är på lokalsamhället, säger Andreas Lekare.

Han säger att polisens arbete har gett resultat. Till exempel har polisen jobbat med att få bort narkotikaförsäljningen från centrala platser i Dalen, bland annat för att allmänheten inte ska råka ut för våld.

Jobbar aktivt

– Mycket går åt rätt håll. Vi har jobbat väldigt hårt för att störa ut nätverket och har nått viss framgång. Vi har plockat personer som har haft stor strategisk påverkan i området. Vi jobbar aktivt med avhoppare och vårt arbete har också lett till att socialtjänsten fått bort unga ur riskzonen, säger han.

Är Dalen tryggt att bo i?

– Ja, det är inte ett område som har enorma mängder vardagsbrott. Dalen har god potential och har ett läge som människor från andra områden kan ta sig igenom. Gårdarna ger möjlighet till social kontroll. Men om man har ett område med ett nätverk innebär det en förhöjd risk för alla barn som bor där att sugas in i det. Vi kommer fortsätta jobba i Dalen så länge som det behövs, säger Andreas Lekare.