Undvika. Folkhälsomyndighetens skärpta restriktioner innebär bland annat avrådan om att besöka köpcentrum. Foto: Mikael Andersson

Så hanterar västerorts centrum nya skärpta råden

Folkhälsomyndigheten har gått ut med skärpta restriktioner för Stockholmsregionen. Bland annat bör invånarna undvika besöka köpcentrum, badhus och gym.

  • Publicerad 15:57, 29 okt 2020

Från och med idag den 29 oktober och tre veckor framåt gäller striktare allmänna råd för stockholmarna. Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen meddelade man att antalet bekräftade coronasmittade ökade med nästan 80 procent under vecka 43.

Skärpta råd mot smittspridningen införs i Stockholm

Till följd av detta uppmanas nu folk till att undvika möten, vistas i inomhuslokaler som butiker, köpcentrum, gym och konserter (se faktaruta).

Hur detta kommer påverka västerorts centrum återstår att se. Pernilla Andersson är centrumchef för Vällingby centrum och förstår de nya råden.

– Det är tråkigt men det är ju ett måste när det är som det är. Men vi är till stora delar ett utomhuscentrom och har stora ytor för att kunna säkra upp avstånd.

Hon säger att Vällingby centrum sedan tidigare har satt upp skyltar vid entréer och butiker där de uppmanar till att håll avstånd, tvätta händerna och vänta utanför butikerna om det är mycket folk. Även städrutinerna har setts över och vakter finns för att se till att avstånd hålls. I dagsläget finns det inga planer på att minska öppettiderna för butikerna.

– Sen märker man att folk har börjat slappna av lite grann. Vi gör vad vi kan, men det är ett delat ansvar mellan fastighetsägare, butiker och besökare, säger Pernilla Andersson.

"Följer självklart råden"

För Bromma blocks gäller de ordinarie öppettiderna för affärerna och fortsätter att stärka upp städrutinerna samt uppmana besökarna att hålla avstånd.

– Vi följer självklart kontinuerligt råden från Folkhälsomyndigheten.  Alla event den kommande tiden har ställts in och istället har vi valt att lägga vårt fokus digitalt, skriver Agnes Reuterswärd på CBRE Global Investors som äger gallerian, i ett mejl.

För hyresgästerna i gallerian har man bland annat bett dem att desinficera kortterminaler, pennor och pekskärmar, ha tydliga markeringar om avstånd vid köbildning och uppmana personal att respektera handhygien.

Åkermyntan centrum sätter upp nya skyltar om att hålla avstånd efter de skärpta råden. Vissa sittplatser i centrum kryssas dessutom över.

– De allmänna ytorna i centrumet är dock väldigt små så mycket handlar om att ha en dialog med hyresgästerna om att de följer riktlinjerna och vidtar nödvändiga åtgärder inne i sina butiker, säger Andreas Wik på Artmax, som driver Åkermyntan centrum.

Eftersom Åkermyntan till störst del består av livsmedelshandel och mindre servicebutiker, som apotek och vårdcentral, tror han inte att de skärpta råden kommer att slå lika hårt här som mot större köpcentrum.

Fler regioner skärper råden

Det är inte bara i Region Stockholm som nya skärpta allmänna råd nu gäller, även i Västra Götaland och Östergötland skärps råden. Sedan tidigare har Skåne och Uppsala infört nya råd.

Bibliotek, simhallar och museer stängs inte ner

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

Nya allmänna råd

Förutom 50-gränsen införs följande lokala allmänna råd i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

Det blir inga nya råd vad gäller kollektivtrafiken, eller för skolor.

De nya rådet börjar gälla i dag, torsdag den 29 oktober och till en början under tre veckor framåt.

Visa merVisa mindre