Avvaktar. Kista galleria fortsätter hålla öppet som vanligt. Foto: Leif Oldenburg

Så hanterar Kista galleria nya skärpta råden

Gör bara nödvändiga besök till mataffärer och apotek, undvik badhus, gym, köpcentrum och butiker. På torsdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att råden för att stoppa smittspridningen skärps i hela region Stockholm. Kista galleria fortsätter hålla öppet.

  • Publicerad 15:39, 29 okt 2020

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de allmänna råden skärps i tre regioner: Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. De nya råden gäller från och med i dag, den 29 oktober, och till att börja med tre veckor framåt.

Det blir stopp för mer än 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, och folk uppmanas bland annat avstå från att besöka butiker, köpcenter och gym, samt att inte delta i möten eller gå på olika slags tillställningar.

Skärpta råd mot smittspridningen införs i Stockholm

Kista galleria håller öppet

Kista galleria har uppdaterat sig om de nya råden men kommer inte vidta några åtgärder i nuläget, meddelar Magnus Bergman, operativ chef på Citycon som driver gallerian.

– Vi fortsätter att följa rekommendationerna, som vi gjort hela tiden. De här råden uppfattade vi var mer riktade till besökarna, så vi håller öppet som vanligt. Sedan får man så klart avvakta och se hur situationen utvecklar sig, säger han.

Hur han tror att det kommer påverka verksamheten vill han inte kommentera än.

– Det är svårt att säga hur det här kommer påverka oss, jag vill inte spekulera i något som ännu inte har hänt.

Centrumchef Niko Paleovrachas tillägger i ett mejl:

"Våra butiker spelar en viktig roll för att trygga en så säker miljö som möjligt. Vi har därför informerat våra butiker om åtgärdsplan som vi också följer upp. Det är en checklista, bland annat handlar det om att undvika trängsel, erbjuda möjligheter för besökare att desinficera sig med mera."

Gallerian har även infört "tidig morgon" på lördagar, då de öppnar från klockan 9.00, så att kunder som behöver handla i en lugnare miljö har möjlighet till det.

Bibliotek, simhallar och museer stängs inte ner

"Ska analysera läget"

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd säger att de nu ska analysera läget.

– Just nu vet jag inte mer än regionens beslut, jag har precis haft kontakt med stadsdelsdirektören, vi måste analysera det från stadens sida, säger Ole-Jörgen Persson.

Samtidigt meddelar BK Bussenhus och Tenstaflickorna att de ställer in det Halloweenfirande som skulle hållas för tjejer mellan 15-18 år och vara på Blå Huset i Tensta senare på torsdagskvällen.

En markant ökning

De senaste veckorna har smittspridningen ökat markant i Stockholm. Två personer intensivvårdas på Danderyds sjukhus för covid-19. 15 personer har bekräftad smitta och behandlas i sluten vård. Ytterligare 15 misstänkta fall väntar på bekräftelse.

– Om vi tittar tillbaka ett par veckor hade vi bara fem fall och ingen på IVA. Så vi har sett en markant ökning de senaste två veckorna, säger Bernd Schmitz, presschef på Danderyds sjukhus.

Hur ser ni på läget?

– Med oro. Det är en allvarlig situation som vi måste ha koll på. Samtidigt så kommer vi från ett exceptionellt läge under våren, då vi var helt obekanta med viruset. Vi är bättre förberedda nu om spridningen ökar, säger Bernd Schmitz.

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

De nya råden

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

Visa merVisa mindre