El, bensin och boräntor ökar mer. Men det senaste året har även matpriserna drivit på inflationen.

Enligt SCB var inflationstakten i augusti 9 procent, jämfört med samma månad i fjol. Livsmedel har samtidigt ökat med 14 procent.

Inte sedan 80-talet har ökningarna varit så kraftiga.

Ulf Mazur driver Matpriskollen, där man kan hitta bästa priset i de butiker man går till.

Sedan förra året ser han priserna klättra uppåt.

– Men det är rätt mycket otakt både mellan kedjor, butiker och leverantörer. Vissa kedjor höjer pang bom i alla butiker. Ica kan både höja mer och mindre i olika butiker. Ööver tid är det klart att de också följer med, säger han.

Till det som ökat mest hör matfett, mejeriprodukter, kött och fisk

– Bregott och Milda är uppe i 35-40 procent mer bara i år. Det är sånt man märker i butiken.

Annat, som hygienartiklar och öl, har ännu inte blivit så mycket dyrare.

– Men det kommer. Så det som inte har gått upp än kan man passa på att köpa.

Vill man hålla koll på matkontot finns det flera knep att ta till.

– Det man själv har att spela med är sin tid, säger Ulf Mazur. Att titta i en annan butik kan spara 10–15 procent.

Det är också klokt att hålla koll på när det är säsong för frukt och grönt.

– De här veckorna vet man att rotfrukterna har bra pris. Det går och laga hur mycket som helst av det. Men låt inte butiken packa dem eller laga till dem, då blir det dyrare.

Att gå över från färdig mat till att laga den själv sparar mycket.

– Om lägger ner lite tid på det, finns det en massa pengar att spara.

Att kolla igenom kylen en gång i veckan lönar sig. Den som lagar till maten innan den blir dålig slipper slänga och sparar pengar.