Glada studenter. Mösspåtagning fredag 30 april 2021 på Täby enskilda gymnasium. Snart får de tillsammans med klassen springa ut. Foto: Täby enskilda gymnasium

Så får studenterna fira i Täby

Studenten närmar sig för Täbys sistaårselever. Men något storskaligt firande på skolgården är inget att räkna med i år heller.

  • Publicerad 09:10, 31 maj 2021

Vi trodde länge att allt skulle bli helt digitalt i år

Efter flera års pluggande är det snart dags för Täbys avgångselever att ta studenten. Men likt 2020 blir det inget stort firande.

Åva gymnasium som är Täby enda kommunala gymnasieskola kommer att springa ut den 4 juni. Varje klass kommer att komma till skolan en angiven tid och tillsammans med mentor och andra lärare fira i ett klassrum på skolan.

Efter det springer eleverna ut klassvis. I publiken får två anhöriga per elev vara med.

Fler får titta på

Ungefär samma sak gäller på Tibble gymnasium och Täby Enskilda. På Täby Enskilda har man dock bestämt att eleverna får ta med sig fyra personer per elev till utspringet.

– I och med att det blev ändringar från den första juni så hade vi den möjligheten, vi har också en stor gräsyta utanför så att de kan hålla avståndet, säger rektor på Täby Enskilda Jan Liljegren.

Han berättar att eleverna är glada över att de får springa ut den 2 juni.

– Vi trodde länge att allt skulle bli helt digitalt i år så de är under omständigheterna nöjda med att de får träffas, säger han.

Unik generation går ut

Under den sista tiden har skolan även låtit treorna få vara i skolan lokaler på heltid, medans tvåorna och ettorna delvis har studerat på distans.

– Den sista tiden har varit lite mer normal vilket jag tror de uppskattar. Det är en unik generation som går ut i år. De kommer att klara alla utmaningar de stöter på i framtiden då de har fått utstå många utmaningar i år, säger Jan Liljegren.

Även på Tibble gymnasium blir det utspring klassvis den 3 juni. Vilken klass som springer när bestämdes via en digital lottning som alla elever kunde följa.

– Vi tycker det är lite kul och det hoppas vi ska bli en tradition, säger rektor Lisa Gellerstedt.

Under utspringet får två personer närvara per elev.

– Det som är nytt för i år att vi använder oss av två entréer vid utspringet, säger Lisa Gellerstedt.

Både Tibble gymnasium och Täby Enskilda har meddelat att de även kommer att livestreama utspringet.