Klockan 19.15 kom larmet den 9 juli om en skottlossning vid en restaurang vid Kvarnvägen i centrala Upplands Väsby.
Polisen kallades till platsen där tre personer ska ha skadats i samband med händelsen. En av männen fick föras till sjukhus, lindrigt skadad.
Skjutningen vid Kvarnvägen var den andra på kort tid.
Den 3 juli, under lördagskvällen, fick polisen ett larm om en person som blivit skjuten i ett bostadsområde nära Sigma centrum.
Offret ska vara en man i 20-års åldern, och blivit allvarligt skadad i samband med händelsen.
– Vi vill gärna få in fler vittnesuppgifter om båda de här fallen, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen till Mitt i Upplands Väsby.
I båda fallen har förundersökning om försök till mord eller dråp inletts av polisen.
Fler poliser kallas in
Lokalpolis i Upplands Väsby, Luis Araya, meddelar att de i och med händelserna trappar upp med fler polisen i kommunen.
– Vi har fler resurser ute på plats, särskilt de som jobbar ute på fält. Vi kommer även längre fram, bland annat till den kommande helgen, ha fler ute i det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet, säger han till Mitt i.
Organiserad brottslighet
Efter den andra skjutningen gick Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande, ut med en kommentar på kommunens hemsida. I sitt meddelande kopplar han de upprepade skjutningarna till droghandel och organiserad brottslighet.
Han kommenterar händelserna för Mitt i.
– Det här ska inte förekomma i Upplands Väsby. De här händelserna är inte unika för oss, men vi kan ändå inte tolerera att det händer, säger han och tillägger:
– Väsby ska inte vara en skådeplats där sådant här händer.
Oskar Weimar meddelar att man i samband med skjutningarna vidtagit flera åtgärder, bland annat kallat in socialkontoret till stöd för utsatta efter händelserna.
– Vi skjuter till så mycket resurser vi kan, och det har jag meddelat både kommundirektören och säkerhetschefen. Men vi kan bara göra så här mycket inom lagens ramar. Det behövs fler poliser, bland mycket annat, säger Oskar Weinmar.
Söker vittnesuppgifter
Ingen person frihetsberövad, misstänkt för brotten den 3 och 9 juli.
Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen:
– Vi har genomfört dörrknackningar och gör våra sedvanliga undersökningar. Som sagt vill vi gärna ha in vittnesuppgifter före, under och efter de här händelserna, säger han till Mitt i.