S-fans. Arne Öberg och Sara Kukka-Salam köpte årskort 2020. Nu vill de att publik släpps in på arenan. Foto: Socialdemokraterna i Solna

(S) vill tillåta större publik på Friends

Derby i helgen – med åtta i publiken. Socialdemokraterna i Solna vill se en förändring och vill att fans börjar släppas in på Friends.

  • Publicerad 20:15, 22 apr 2021

I helgen tar AIK emot Hammarby IF på Friends Arena.

För närvarande får alltså endast åtta fans följa fotbollsmatchen från läktaren eftersom det räknas som offentlig tillställning.

De åtrådda biljetterna lottas ut bland AIK:s årskortsinnehavare.

Många har ifrågasatt regeln, och nu ryter också Solnas socialdemokratiska oppositionsråd till.

– Det är absurt att vi kan ha två stora anläggningar intill varandra där Mall of Scandinavia får ta emot tusentals besökare och Friends Arena står tom. Detta samtidigt som elitfotbollen presenterat förslag på hur man på ett smittsäkert sätt kan ordna evenemang, säger Sara Kukka-Salam (S).

Hon syftar på ett remissvar som Svensk Elitfotboll skickat till Folkhälsomyndigheten med målet att få släppa på publik i tre "skyddsnivåer", där den lägsta och den som är anpassad för dagens allmänna restriktioner tillåter att fylla arenornas sittplatser till 15 procent.

FHM kan tillåta fler

Tidsbestämda in- och utsläpp har fotbollen redan vana av, till exempel för att hindra supportrar från olika lag att hamna i bråk, menar Sara Kukka-Salam.

Trängsel i kollektivtrafiken inför matcher ser hon heller inte någon större risk för.

– 15 procent motsvarar ungefär 7 500 personer på Friends. Många kan cykla eller gå och det finns stora parkeringsmöjligheter. Jag är helt säker på att alla vi fans skulle ta vårt ansvar om vi fick möjligheten att heja på våra lag på plats.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat för att lätta på max åtta-regeln, enligt uppgifter i media kan det bli aktuellt i början av maj.

Om S i Solna har möjlighet att pusha på för en ändring är tveksamt.

– Vi har ingen direktkanal till dem som bestämmer, men som kommunalråd är det viktigt att uppmärksamma hur restriktionerna slår lokalt, säger Sara Kukka-Salam.