– Styret har gått med på att ge hyresrabatt till Sollentunas företagare, jag tycker det är rimligt att även se över vilka krav vi ställer på privata hyresgäster, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

Ett av kraven för att bli godkänd som hyresgäst i Sollentunahem är att hyresnivån inte får utgöra mer än 40 procent av den sammanlagda bruttoinkomsten.

För att få flytta in i en tvåa med en hyra på 9 000 kronor i månaden krävs alltså en månadsinkomst på minst 23 000 kronor. Det är ett alldeles för högt krav, menar Socialdemokraterna.

– Som det ser ut nu har varken pensionärer, timvikarier i äldreomsorgen eller den som går på a-kassa råd att få en vanlig hyreslägenhet i Sollentuna. Så kan vi inte ha det, allmännyttan måste vara tillgänglig för den som inte har ekonomiska resurser att köpa sitt boende, säger Joakim Jonsson.

Tas upp i KF i dag

Under de senaste åren har allmännyttiga bostadsbolag i bland annat Göteborg, Uppsala och Tyresö förändrat inkomstkraven vid uthyrning. En del har tagit bort inkomstkravet helt, medan andra har infört krav om att hyresgästen ska ha ett visst nettobelopp kvar att leva på efter att hyran är betald.

”Inget av bostadsbolaget som har ändrat sitt regelverk kring inkomstkravet har noterat en försämrad betalningsförmåga hos sina hyresgäster”, skriver Joakim Jonsson och Swapna Sharma (S) i en motion som lades i kommunfullmäktige i mars 2019.

Nästan två år senare, i dag den 18 februari, tas förslaget upp och kommer att debatteras i fullmäktige.

Sollentunahem emot

Det ser dock inte ut att bli bifall då kommunledningskontoret i sitt tjänsteutlåtande vill att motionen avslås, detta efter att ha remitterat motionen till Sollentunahem AB som är negativa till förslaget.

Anledningen, uppger Sollentunahem AB, är att man vill minimera riskerna för att hyresgästerna hamnar i en skuldfälla och för att betalningsförmågan bygger på svart arbetskraft eller kriminell verksamhet.

Kommunledningskontoret anser att Sollentunahem AB själva ska besluta om sin uthyrningspolicy, bland annat då riktlinjen att hyresnivån inte får utgöra mer än 40 procent av den sammanlagda bruttoinkomsten är just en riktlinje, och vill därför att motionen avslås.