OENIGA. Varken anledningen till krisen, eller lösningen på den, är de eniga om. Foto: Lieselotte van der Meijs/Björn Dalin/Stockholms stad

S om stängda förskolor - "Helt oacceptabelt"

Det råder politisk oenighet kring den kris som uppstått inom stadens förskolor. Socialdemokraterna anser att majoritens handlande är oacceptabelt.

  • Publicerad 16:52, 18 jan 2022

Under måndagen kunde Mitt i berätta att många förskolor i Stockholm brottas med hög sjukfrånvaro i personalen och kan behöva stänga.

Förskolor i Stockholm kan tvingas stänga

Socialdemokraterna i Stockholm kritiserar nu den grönblå majoriteten i Stadshuset och menar att nedskärningar tvingat förskolorna att spara in på personal.

Helt oacceptabelt

I ett pressmeddelande på tisdagen skriver Socialdemokraterna att de kräver att majoriteten skjuter till pengar och startar bemanningsteam i varje stadsdel så att förskolorna aldrig ska behöva stänga på grund av personalbrist.

"Det är helt oacceptabelt att förskolor behöver stänga på grund av att de inte har tillräckligt hög bemanning. Att förskolorna håller öppet är oerhört viktigt för att sjukvårdspersonal och andra med samhällsviktiga yrken ska kunna gå till jobbet. Det här är resultatet av att den grönblå majoriteten gjort nedskärningar på förskolan som behövt spara in personal för att klara ekonomin". Det säger Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

Skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqist (L) blev upprörd av förslaget.

– De verkar tro att detta är ett politiskt spel, med det är ju verkligheten. Man kan inte ersätta all personal med vikarier, barnen behöver trygghet.

De barn vars föräldrar har samhällsviktiga yrken finns det alltid en plats för, säger Isabel Smedberg-Palmqvist, och hon tillbakavisar också att en eventuell nedstängning av förskolorna skulle handla om pengar.

– Förra året tog vi ju inte in några vikarier så vi har ett överskott i budget. Det handlar inte om resurser, utan om ett extremt läge där vi försöker hantera en pandemi. Som vi trots allt hoppas och tror ska vara övergående.

Men ska det behöva bli så här, hur ska en liknande situation hanteras i framtiden?

– Vi är i en extremt ovanlig situation. Vi måste se till att det finns vikarier, och det gör det. Vi arbetar med en vikariepool som fungerar alldeles utmärkt. Men just nu är även de sjuka.

Om en förskola tvingas stänga ner, får vårdnadshavare avdrag på avgiften då?

– Stadsdelarna räknar av de dagar då förskolan varit stängd, och så får man tillbaka pengarna i efterhand.Vi har rekommenderat fristående förskolor att göra likadant, men där har vi ju ingen rådighet.

Så här ser Socialdemokraternas förslag ut

Satsa 22 miljoner kronor på att införa bemanningsteam i alla stadsdelar, som ser till att förskolor har förutsättningar att klara verksamheten om delar av personalen blir sjuka.

Ett liknande system för också införas i grundskolan, med springvikarier i varje skolområde som kan täcka upp när personalen blir sjuka.