Tisdagen den 18 maj så ägde bygg- och miljönämndens extramöte rum. Mötet hade begärts av S och V i syfte att få klarhet i historien kring grustaget och den verksamhet som pågår på fastigheten Lindormsnäs 1:5.

Mitt i har i en rad artiklar granskat turerna kring de två delegationsbeslut som togs i koppling till verksamheten i månadsskiftet mars-april. (Har du inte följt händelseutvecklingen finns en sammanfattning i slutet av den här artikeln.)

https://www.mitti.se/nyheter/politikerns-mejlattack-fick-chef-att-sluta/repuec!wxHf1e6zVQ0bB3oEWoneVQ/

Advokatutredning gav svar

En oberoende granskning som beställdes av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har visat att den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Linda Edgren agerade korrekt och Börje Wredén fel.

Vid mötet den 18 maj fanns utöver politikerna även advokaterna som gjort granskningen med för att svara på frågor från ledamöterna angående innehållet i denna, det här uppger Börje Wredén i ett mejl till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/utredarna-politikern-gjorde-fel/repuec!k1rsW0st2cpSzGi79JuCQ/

På mötet la S och V även ett ledamotsinitiativ om att nämnden skulle förbjuda verksamheten i grustaget med omedelbar verkan. Förslaget var utformat i likhet med det beslut som Linda Edgren tog och Wredén rev upp.

https://www.mitti.se/nyheter/bakom-braket-omstridda-planer-for-ett-grustag/repuec!5iECoat3X3PefQBYYMmCvQ/

Initiativet röstades ner

Efter att votering hade genomförts stod det klart att ledamotsinitiativet röstats ner och skickades till tjänstemännen för beredning. S och V reserverade sig mot detta. Börje Wredén skriver: ”Nämnden kommer troligen att behandla ledamotsinitiativet vid sammanträdet den 17 juni”.