Socialdemokraternas alternativa budget för Nacka kommun 2021 skiljer sig på flera punkter mot den som Alliansen presenterade den 20 oktober.

Bland annat vill oppositionspartiet att kommunen inrättar en renodlad arbetsnämnd som ska fokusera på tillväxt, företagande och att få fler Nackbor i arbete.

– Nacka kommuns verksamheter har under många år drabbats av nedskärningar, vilket speglas i majoritetens budget. Den kommande tiden vill vi istället fokusera på att tillsammans jobba oss ur krisen, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

Trygghetssatsningar

Socialdemokraterna vill också stärka tryggheten genom att satsa mer pengar på socialtjänst, ungdomsverksamhet och arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi ska vara kommunen som toppar idrottslistor, kunskapstävlingar och kulturengagemang, inte ungdomsknarkande, säger Khashayar Farmanbar.

Partiet anser att äldre har drabbats extra hårt av coronapandemin och att flera satsningar behövs.

Jämfört med Alliansen lägger partiet 8,2 miljoner kronor mer på äldreomsorgen. Bland annat en satsning på en socialfond för aktiviteter för seniorer, ökat stöd till pensionärsorganisationer och anhörigvård samt till välfärdsteknik och personalsatsningar.

Vill ha idrottslyft

När det gäller barn och ungdomar satsar partiet 7 miljoner mer än Alliansen för att möjliggöra för alla barn att gå heltid på förskola och fritids. Checken för både förskola och skola höjs med 2,5 procent och 3 miljoner kronor extra satsas på psykisk hälsa och 11 miljoner kronor extra på likvärdighetsresurs för att svagare elever ska få bättre möjligheter att lyckas i skolan.

– Framtidens nobelpristagare ska ha gått i våra skolor. Vi vill se skolor och förskolor som ger varenda barn chans att lyckas. Det förutsätter mer resurser till skolan. Kostnaderna i skolan ökar. Förutom att möta kostnadsökningen så har vi högre ambitioner, säger Khashayar Farmanbar.

Socialdemokraterna vill också satsa 15 miljoner kronor mer på idrott och kultur jämfört med alliansen.

– Dessutom presenterar vi ett idrottslyft som ska öka idrottskapaciteten. Över kommande 10 åren vill vi öka idrottsinvesteringarna med historiska 1 miljard kronor, säger Khashayar Farmanbar.

M: ”Överbudspolitik och hög skatt”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) gillar inte alls förslagen från oppositionen.

– En riktig vänsterbudget full av överbudspolitik och hög skatt och utan fokus.

Han anser att en skattesänkning i Nacka är nödvändig i pandemin för att få fart på ekonomin och fler i arbete.

– Man kan inte bara säga tillväxt, man måste göra det också. Vi får igång ekonomin och med en skattesänkning får hushållen mer pengar att använda för lokal konsumtion. Det är bra för våra lokala företag.

Den 16 november beslutar kommunfullmäktige i Nacka om budgeten för 2021.