Jösta Claeson (S) avsäger sig uppdraget som andre vice ordförande i Värmdös kommunfullmäktige med omedelbar verkan.

Skälet är händelserna kring budgetdebatten i KF förra veckan, då Socialdemokraterna stoppade majoritetens budget för 2022 genom att driva igenom en minoritetsbordläggning.

Något som Jösta Claeson säger att han har full förståelse för. KF-mötet föregicks nämligen, enligt Claeson, av ”taktiskt trixande, halvsanningar och rena lögner” från Moderaternas och fullmäktiges ordförandes sida.

– Det här kan jag, som andre vice ordförande i fullmäktige, inte ställa mig bakom. Två veckor innan mötet presenterade fullmäktiges ordförande en helt ny ordning kring hur budgetdebatten skulle genomföras, något som oppositionen inte hade förberett sig på, säger han.

Konsekvensen blev, enligt Jösta Claeson, att oppositionspartierna inte hann gå igenom ordentligt hur de skulle argumentera i olika frågor och vilka förslag som skulle stöttas av vilka, och så vidare. Ordförande ska också ha hänvisat till grannkommunen Nacka och påstått saker kring den beslutsmodell som nu tillämpades, som inte är sanna, enligt Claeson.

Jösta Claeson lämnar presidiet från och med i dag, 15 november. Han kommer dock att sitta kvar som ordinarie ledamot i Värmdös kommunfullmäktige. Till dess att oppositionen föreslår en ny ledamot så kommer stolen i presidiet vara vakant.

https://www.mitti.se/nyheter/majoritetens-budget-stoppades-av-s/repukk!GtutdF2@0Bdv3bTrAmC3Cg/