Det har gått drygt tre veckor sedan valet den 11 september. Då stod det klart att Moderaterna backade med 3,7 procentenheter och tappade två mandat. Samtidigt gick Socialdemokraterna framåt och fick två nya mandat.

Den borgerliga koalition som tidigare styrt Huddinge hade dock fortfarande ett mandat mer än de rödgröna.

Det jämna läget öppnade för nya konstellationer och Centern var tydlig med att man öppnade för samarbete med S.

Sedan dess har det varit tyst utåt. Men nu kallar alltså S, C, MP och HP till gemensam pressträff på Folkes i Huddinge centrum på tisdagsmorgonen.

Ingen vill dock uttala sig om ett nytt styre kommer att presenteras på pressträffen.

– Det är vi fyra som håller i den och vad den kommer att innehålla säger vi då, säger Pelda Qaso Knapp, presstalesperson för Socialdemokraterna.

Tomas Selin, gruppledare för Centerpartiet, vill inte heller säga någonting.

– Jag väljer att inte säga något förrän vi ger besked. Alla partier ska ha sin process.

Kan du säga något om förhandlingarna?

– Förhandlingarna har varit konstruktiva. De har utgått från vad som förenar de fyra partierna. Det har handlat om att alla har velat sitta vid bordet och förhandla.

Om de fyra partierna skulle styra ihop kommer de tillsammans att ha 26 mandat. M, L, KD och DP har tillsammans 21 mandat. SD som haft en vågmästarroll, men tidigare röstat med de borgerliga partierna har 8 mandat.

En eventuell koalition mellan S, C, MP och HP skulle alltså vara beroende antingen av Vänsterpartiet, som har 6 mandat, eller av att något eller några av de andra partierna röstar med dem.