Det hiv-rykte som florerar bland ungdomar just nu verkar inte ha någon substans. Foto: MostPhotos

Rykte om hiv-smitta får unga att springa och testa sig

Unga personer från Bromma, Lidingö och Djursholm testar sig för hiv-smitta i mycket större utsträckning än tidigare.

  • Publicerad 14:51, 28 sep 2021

Det är förstås jättebra att unga testar sig

På sistone har ett stort antal ungdomar gått och testat sig för hiv på Noaks Ark-kliniken, något som först uppmärksammades av P4 Stockholm.

Det handlar om ungdomar från Lidingö, Djursholm och Bromma som ryktesvägen fått höra att hiv-smitta sprids i deras kretsar.

– Det finns ingenting som talar för att det ryktet skulle vara sant. Det är förstås jättebra att unga testar sig, men det är också förknippat med stor oro hos både ungdomar och deras föräldrar, säger Lennie Lindberg, verksamhetschef på Noaks ark som jobbar med hiv-prevention.

Antalet som vill testa sig ökar

Sist man räknade var det ett trettiotal unga som kommit för att testa sig, men enligt Lennie Lindberg fortsätter fler att komma.

– Man kan ju även testa sig på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Vi ser kanske bara toppen av isberget här hos oss.

Bättre information behövs

På Lidingö ungdomsmottagning har man också märkt av att fler vill testa sig, en trend som pågått sedan mitten av augusti.

– Den här sortens rykten går i cykler. Men oron gör att vi som jobbar med sexualupplysning måste bli bättre på att informera unga om hur hiv-läget faktiskt ser ut i landet just nu, säger Sofia Strand, enhetschef på Lidingö men också på Stockholms ungdomsmottagning online.

Sofia Strand understryker också att alla som vill testa sig ska göra det och får göra det – och att det inte kostar något. Men hon vill även nå ut med budskapet att hiv blir mindre och mindre vanligt förekommande i Sverige. Och tack vare behandlingar får smittan mycket svårt att sprida sig.

– Kanske är det dags för nya kampanjer, dels för att förklara hur smittan sprids men också för att visa unga hur man har ansvarsfullt sex.

Så sprids hiv

Hiv överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.

Använd därför alltid kondom om du har slidsamlag, analsamlag eller munsex med personer som har en penis.

När du har sex är risken störst att hiv överförs om du får sperma med viruset i slidan eller i ändtarmen. Risken är större om du samtidigt har andra könssjukdomar

Vid munsex är risken att viruset överförs mycket mindre än vid samlag. Den största risken vid munsex finns om du får sperma med viruset i munnen. 

Hiv kan överföras via blod, till exempel om du delar sprutor med andra för att spruta in droger i blodet. 

Ett barn kan få hiv av sin mamma under graviditeten, vid förlossningen eller genom bröstmjölken om mamman har hiv. Risken är dock mycket låg om mamman får hivbehandling. 

Så sprids inte HIV

Hiv dör snabbt utanför kroppen. Du kan till exempel inte föra det vidare genom att ta i, krama eller kyssa någon. Hiv sprids inte heller genom att du till exempel använder samma handduk eller kaffemugg som någon annan. Hiv sprids inte genom luften, mat, vatten, insekter eller andra djur. 

Källa: 1177 Vårdguiden.

Visa merVisa mindre