På sistone har ett stort antal ungdomar gått och testat sig för hiv på Noaks Ark-kliniken, något som först uppmärksammades av P4 Stockholm.

Det handlar om ungdomar från Lidingö, Djursholm och Bromma som ryktesvägen fått höra att hiv-smitta sprids i deras kretsar.

– Det finns ingenting som talar för att det ryktet skulle vara sant. Det är förstås jättebra att unga testar sig, men det är också förknippat med stor oro hos både ungdomar och deras föräldrar, säger Lennie Lindberg, verksamhetschef på Noaks ark som jobbar med hiv-prevention.

Antalet som vill testa sig ökar

Sist man räknade var det ett trettiotal unga som kommit för att testa sig, men enligt Lennie Lindberg fortsätter fler att komma.

– Man kan ju även testa sig på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Vi ser kanske bara toppen av isberget här hos oss.

Bättre information behövs

På Lidingö ungdomsmottagning har man också märkt av att fler vill testa sig, en trend som pågått sedan mitten av augusti.

– Den här sortens rykten går i cykler. Men oron gör att vi som jobbar med sexualupplysning måste bli bättre på att informera unga om hur hiv-läget faktiskt ser ut i landet just nu, säger Sofia Strand, enhetschef på Lidingö men också på Stockholms ungdomsmottagning online.

Sofia Strand understryker också att alla som vill testa sig ska göra det och får göra det – och att det inte kostar något. Men hon vill även nå ut med budskapet att hiv blir mindre och mindre vanligt förekommande i Sverige. Och tack vare behandlingar får smittan mycket svårt att sprida sig.

– Kanske är det dags för nya kampanjer, dels för att förklara hur smittan sprids men också för att visa unga hur man har ansvarsfullt sex.