Det är tisdag och klockan är strax efter tre. En efter en droppar barn och föräldrar in på Stadsmissionens nya Mötesplats Vårberg. I pysselrummet sitter redan flera barn och leker och pysslar tillsammans med personal, föräldrar och andra familjer. Några vuxna sitter tillsammans vid bord och pratar, medan andra är mer avvaktande och är mest med sina egna barn. 

På Stadsmissionen märker de tydligt att många i samhället har fått det tuffare och i maj gjorde de om sina mötesplatser för att kunna ha öppet oftare och ta emot fler. En av dem ligger i Vårberg, de andra i city och i Hässelby. På tisdagar, onsdagar och lördagar har den i Vårberg öppet för familjer som får komma hit och äta, umgås och leka med sina barn. 

– Det har varit väldigt högt tryck under sommaren, då har vi kommit upp i maxtaket som är 150 personer, säger Jonna Alfvegren, verksamhetschef på mötesplatsen i Vårberg. 

Mötesplatsen är anpassad till familjer och här finns ett lekrum.

Mötesplatsen är anpassad till familjer och här finns ett lekrum.

Tom M Kronestedt

Stötta varandra i vardagen

En av stamgästerna är 30-åriga Fatima som bor på ett hotellhem i Vårberg med sin 10-åriga dotter och 8-årige son. I början kände de inte så många i området och det faktum att de bor i bara ett rum gör att de har svårt att bjuda hem vänner. Men via Mötesplats Vårberg har det förändrats. 

– Vi kommer hit alla dagar det är öppet. Mina barn älskar att leka med andra barn, vuxna och med personalen. Det är ett väldigt viktigt forum när man bor trångt. Vi har fått vänner i området och nu är det mitt vardagsrum och min familj. Och personalen hjälper oss med massor av saker, säger Fatima.

Exempelvis har de följt med henne och pratat med skolan så att hennes son som har autism, adhd och språkstörning numera får hjälp. 

I lekrummet bygger 7-årige Leyla och 4-åriga Nadine med klossar tillsammans med Sahar Septi, vägledare på Stadsmissionen. Även de brukar gå hit ofta med sin mamma Sarah.

– Det här är en jätteviktig plats för vi lär känna varandra och man får nya kompisar. Vi sitter ner tillsammans och pratar, och om man har något problem så får man råd och tips av de andra om hur man kan lösa det. Mina barn vill jättegärna leka här, säger hon. 

Skärholmsbon Fehina och hans 6-årige son Mohammed kommer ofta till mötesplats Vårberg och leker och umgås.

Skärholmsbon Fehina och hans 6-årige son Mohammed kommer ofta till mötesplats Vårberg och leker och umgås.

Tom M Kronestedt

Många delar deras upplevelse. Vid ett av borden sitter Fehina och 6-årige sonen Mohammed som bor i Skärholmen.

– Det är bra att komma hit. Vi har lärt känna nya vänner och min son får leka. Jag har problem att läsa och skriver inte så bra, men här får jag hjälp, säger han.  

Tufft ekonomiskt för många

Men många kommer också för att det ekonomiska läget i samhället blir allt svårare.

– Vi har märkt att många kommer hit på grund av maten. Många säger också att de inte kan träffas hemma eftersom de har en så liten lägenhet. Det kommer även många som bor långt bort som i Märsta, Tyresö, Haninge, Södertälje och Sollentuna, säger Sahar Septi.

I köket står kocken Abraham Mehari och lagar mat och fler och fler besökare dyker upp i takt med att skolorna slutar och middagen närmar sig.

– Just nu är maten dyr så det hjälper människor som har dålig ekonomi att man får komma hit och äta, säger Fatima. 

Under Mitt i:s besök skiner solen och det är, efter en regnig kall sommar, 23 grader varmt. Så just denna dag är besökarna färre än vanligt. Men sedan starten i maj har de haft ett konstant högt tryck. Under sommarmånaderna har de haft runt 150 personer per kväll, vilket är maxtaket för hur många som får vistas i lokalen. Ibland har det till och med varit kö, men för det mesta har det löst sig genom att besökarna löst av varandra vartefter de har ätit.

– Maten har en ekonomiskt avlastande funktion och betyder mycket för familjerna som kommer hit. För Stockholms stadsmission är också måltidsgemenskapen central och ett sätt att möta andra och prata med dem som sitter vid bordet. Där kan familjer som har det tufft få koppla av en stund tillsammans medan någon annan har lagat maten, och ser till att den är nyttig och varierande, säger Jonna Alfvegren.

Abraham Mehari och Sahar Septi har mycket att göra i köket på Mötesplats Vårberg.

Abraham Mehari och Sahar Septi har mycket att göra i köket på Mötesplats Vårberg.

Tom M Kronestedt

Det senaste årets ökade kostnader märks extra mycket hos deras besökare.

– Många familjer som kommer hit har redan levt på marginalen under många år. De är vana att alltid välja det billigaste livsmedlen eller att välja bort för att de inte har råd. Nu när det är så extremt dyrt att handla mat kanske många andra kan välja något billigare märke, men våra deltagare har passerat det stadiet för länge sedan och då är det svårt att påverka matkostnaderna, säger hon.

(Kvinnorna och barnen i texten heter egentligen något annat.)