Öppna förskolan i Enköping håller stängt till och med den 3 december.

Anledningen är inte coronaviruset utan RS-viruset som är ett virus som kan göra små barn väldigt sjuka och som just nu har ovanligt stor spridning i samhället.

Den tillfälliga stängningen innebär att öppna förskolan kommer att ha all sin verksamhet stängd, alltså även barnvagnspromenader och utomhusaktiviteter. Verksamhet som har kunnat arrangerats även under pandemin.

– Vi har haft barnvagnspromenader under pandemin när vi inte kunnat träff-ats inomhus, men även de har vi fått sluta med nu. Vi får vänta tills dess att smittorna avtar, säger förskoleläraren Pia Forseth Lien, på öppna förskolan.

Men all verksamhet stängs faktiskt inte ner. När förskole-personalen, barnen och föräldrarna inte längre kan träffas på grund av smittorisken så planerar förskolan istället att bjuda in till digitala möten. Sångstunder över videochattprogrammet Teams.

– På vår facebooksida kommer man att kunna hitta all information om det, säger Pia Forseth Lien.

Det är inte bara öppna förskolan i Enköping som håller stängt. Den 4 november gick smittskyddsläkaren i Region Uppsala ut med en rekommendation till alla öppna förskolor i regionen om att de tillfälligt skulle stänga.

Så här skriver den tillförordnade smittskyddsläkaren Helena Palmgren i ett brev som skickats till samtliga kommuner i länet:

”Man bör stänga alla öppna förskolor i länet för alla barn fram till och med den 3 december 2021. Därefter tas ett nytt beslut baserat på epidemiläget”.