Röris. Musik och rörelse på öppna förskolan Foto: oto: Erik Hjärtberg

RS-epidemi stänger öppen förskola

RS-epidemin stänger öppen förskola i en månad, även utomhusaktiviteter.

  • Publicerad 10:44, 8 nov 2021

Öppna förskolan i Enköping håller stängt till och med den 3 december.

Anledningen är inte coronaviruset utan RS-viruset som är ett virus som kan göra små barn väldigt sjuka och som just nu har ovanligt stor spridning i samhället.

Den tillfälliga stängningen innebär att öppna förskolan kommer att ha all sin verksamhet stängd, alltså även barnvagnspromenader och utomhusaktiviteter. Verksamhet som har kunnat arrangerats även under pandemin.

– Vi har haft barnvagnspromenader under pandemin när vi inte kunnat träff-ats inomhus, men även de har vi fått sluta med nu. Vi får vänta tills dess att smittorna avtar, säger förskoleläraren Pia Forseth Lien, på öppna förskolan.

Men all verksamhet stängs faktiskt inte ner. När förskole-
personalen, barnen och föräldrarna inte längre kan träffas på grund av smittorisken så planerar förskolan istället att bjuda in till digitala möten. Sångstunder över videochattprogrammet Teams.

– På vår facebooksida kommer man att kunna hitta all information om det, säger Pia Forseth Lien.

Det är inte bara öppna förskolan i Enköping som håller stängt. Den 4 november gick smittskyddsläkaren i Region Uppsala ut med en rekommendation till alla öppna förskolor i regionen om att de tillfälligt skulle stänga.

Så här skriver den tillförordnade smittskyddsläkaren Helena Palmgren i ett brev som skickats till samtliga kommuner i länet:

”Man bör stänga alla öppna förskolor i länet för alla barn fram till och med den 3 december 2021. Därefter tas ett nytt beslut baserat på epidemiläget”.

Vanliga symtom på en RS-infektion:

Snuva, ofta med segt slem.

Hosta.

Feber.

Irreterade och ofta röda ögon.

Väsande och pipig andning.

Källa: 1177 Vårdguiden

Visa merVisa mindre

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30

Rånare greps i Enköping

Nyheter Två Enköpingsbor har gripits misstänkta för att ha rånat en ung man i centrala Västerås på onsdagskvällen den 24 november. Det rapporterar Sveriges Television. Enköpingsborna är män i 20- och...torsdag 25/11 8:27