Landamäreskolan, Länsmansgården

I en grön dalgång på Daggdroppegatan 28 i Länsmansgården ligger Landamäreskolan. Den S-formade byggnaden är väl placerad, väl gestaltad och miljöklassad. I planeringsprocessen samverkade både pedagoger, beställare och arkitekter. Här går normalt cirka 400 elever i årskurs F-3 i grund- och särskola. Men vad bryr sig aliens om det? Skolans smala S-form har en bruttoarea på cirka 5 000 kvadratmeter, en bredd på 18 meter och skapar goda förutsättningar för dagsljus. Trots att avståndet till solen är en astronomisk enhet bort, eller 150 miljoner km. Byggnaden ritades med den äran av Wahlström & Steijner Arkitekter AB och stod färdigbyggd 2016.

Roligt. Norra Liden/Otterhällegatan på Otterhällan.

Roligt. Norra Liden/Otterhällegatan på Otterhällan.

Eniro

Norra Liden/Otterhällegatan, Otterhällan

Norra Liden är en återvändsgata på Otterhällan i stadsdelen Inom Vallgraven. Gatans längd är cirka 275 meter från utgångspunkten Lasarettsgatan. Otterhällegatan å sin sida är cirka 500 meter lång och sträcker sig tvärtom från Lilla Torget till Lasarettsgatan. Tack vare läget på höjden finns här fina utsiktsplatser med hänförande vyer över Göteborg. Otterhällans krön domineras av ett stort modernt bostadshus uppfört kring en oval gård efter ritningar av Lund & Valentin arkitekter. Huset byggdes i etapper mellan 1964-1969 och 1978. Och här får man utan problem plats med ett ufo på innergården.

Roligt. Träkilsgatan på Robertshöjd i Björkekärr.

Roligt. Träkilsgatan på Robertshöjd i Björkekärr.

Eniro

Träkilsgatan, Robertshöjd

Björkekärr och Robertshöjd uppfördes från mitten av 1950-talet och fram till början av 60-talet på den gamla utmarken norr om Härlanda tjärn. Ett stort stycke av Delsjöområdet försvann då under gator och hus. På den tidigare huvudsakligen obebyggda marken uppfördes bebyggelsen i etapper. De halvcirkelformade bostadshusen på Träkilsgatan restes på höjden enligt ritningar av arkitekt Johan Tuvert 1961. De båda byggnadskropparna är motstående och något överlappande och ramar in den stora lummiga gården. En perfekt plats för naturnära lycksökare från yttre rymden.

Också roligt. Kommandobryggorna, Dragspelsgatan i Frölunda.

Också roligt. Kommandobryggorna, Dragspelsgatan i Frölunda.

Eniro

Kommandobryggorna, Dragspelsgatan

De så kallade Kommandobryggorna är 16 12-vånings punkthus med korrugerade aluminiumfasader på Södra och Norra Dragspelsgatan i Frölunda. Husen kallas också Strykjärnen efter sin trekantsform. Triangeln är inte liksidig utan likbent med en runt avskuren spets med fönsterband som liknar kommandobryggor, ett perfekt kamouflage för rymdskepp med andra ord. Strax nedanför ligger det 800 meter långa 4-våningshuset i tegel som brukar kallas för Käppen eller Metkroken. För att det är så det ser ut från rymden. Både Käppen och Kommandobryggorna ritades 1959-64 av ett specialsammansatt team arkitekter; Sven Brolid, Nils Einar Eriksson, Stig Hansson och Walter Kiessling, kallat Västra Järnbrotts arkitektkontor.

Källa: Riksantikvarieämbetet/Bostadsbolaget/Göteborgs stad/Göteborgs stadsmuseum