Försök att sätta fingret på Robin Stegmar och man upptäcker snart att det inte är så enkelt. Trevlig, fokuserad, rastlös och ständigt pendlande mellan sina olika yrkesroller.

Han är ju skådespelaren som hela Sverige lärde känna som Ica-Roger när den första serien av matvarufirmans reklam spreds över landet i början av millenniet. Då då han samtidigt stod på Stadsteaterns scen.

Men han har också med framgång – och förtjusning – spelat på privatteatrar och medverkat i mängder med filmer och tv-serier. Lägg till att han under pandemin tog lastbilskörkort och blev delägare i mikrobryggeriet Rocky Point till Åsa.

– Jag var inte så duktig i skolan, så skådespelandet var en bekväm väg att gå. När jag spelade ishockey upp tilljunioråldern upptäckte jag hur kul det var att stå längst fram i bussen till bortamatcherna och showa, förklarar han.

– Anledningen til att jag började med teatern var ett stort bekräftelsebehov. Jag ville ha uppmärksamhet och kärlek.

Yrket inte långt bort

Yrket fanns inte längre bort än att hans pappa, regissör Rino Brezina, jobbade med det på teatrar i först Nynäshamn och sedan i Nyköping.

– Jag gick på en tvåårig teaterlinje på Södra Latin i Stockholm, pendlade från hemmet från Nynäshamn. När pappas teater flyttade till Nyköping fick jag jobb där tillsammans med Göran Gillinger, som ju var extremt känd genom ”Rederiet” och ”30:e november”. Vi var unga, det var spännande och skitdåligt betalt. Vi bodde på teatern.

Skådespelandet bet sig fast och han kom in på scenskolan i Göteborg, men med sikte mot just drömmarnas mål Dramaten. Rikets andra stad var bara en mellanstation i karriären.

– Inte en chans att jag skulle bo kvar i Göteborg. Min plan var att komma till Stockholm. Det var där jag hade alla vänner och jag var väldigt karriäristisk i början av karriären, erkänner han,som ändå kommit att stanna i Göteborgsområdet sedan flytten hit 1999.

Samtidigt som han under sin praktikplats på Stadsteatern gick sitt genombrott som seriös skådespelare nappade han efter mycket velande på erbjudandet att medverka i reklam för Ica, den första i serien som nu har pågått sedan 2001. Effekten blev omedelbar. Robin Stegmar blev rikskänd.

– Det blev en stor uppmärksamhet och det var bra betalt. Pappa och jag startade ett rökeri i Nyköping, som vi drev på somrarna. Några av mina scenskolekamrater fick jobb där, deandra stod på scen i pappas uppsättning av ”Nyköpings gästabud”, som fortfarande spelas varje sommar.

Men Stadsteaterns konstnärlige ledare Jasenko Selimović ställde ett ultimatum.

– Ja, han sa att nu fick jag välja mellan det kommersiella spåret eller seriösteater. Så jag sa upp mitt kontrakt med Ica.

Tillbaka på Stadsteatern

Robin Stegmar gick aldrig klart scenskolan, men fick sitt diplom ändå, trots bara två års utbildning av fyra. Hans gestaltningar på scenen premierades, helt enkelt. Så blev det Dramaten.

– Mia och jag trivdes aldrig i Stockholm och längtade tillbaka till Göteborg.

Istället lockade privatteatrarna, scener där Robin Stegmar upptäckte att han trivdes. Dessutom kunde han fortsätta bo i Göteborg där hustrun Mia och han mådde som bäst och kunde bilda familj.

Nu är Robin Stegmar tillbaka på Stadsteatern efter flera år. I Henrik Ibsens ”Vildanden” gör han Hjalmar Ekdal, familjefadern som lever i en livslögn.

– Det är underbart att vara tillbaka. Här är fina människor och ingen hierarki. Rollen? Den är lättare att göra än vad jag trodde. I grova drag är vi rätt lika. Han är närmare mig än vad jag trodde.