Ripvidet. Verksamhetslokalerna i parkleken Ripvidet får stå kvar lite till, i väntan på en ny utredning. Foto: Ewa Malmsten Nordell/Mikael Andersson

Rivningshotad byggnad vid Ripvidet får stå kvar lite till

Byggnaden intill parkleken Ripvidet har dömts ut i en ny rapport. Politikerna beslutar dock att behålla lokalen – i väntan på en ny utredning.

  • Publicerad 11:32, 16 jul 2021

Nyligen kom Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning med ett förslag om att riva verksamhetslokalen i parkleken Ripvidet i Hässelby.

Byggnaden bedöms vara utdömd och har inte kunnat bemannas av stadsdelen sedan 2019. Senast i maj kom stadsdelsförvaltningen med en rapport om att verksamhetslokalerna var i ”mycket dåligt skick” och att den tekniska livslängden ”är uppnådd”.

Men nu har stadsdelsnämndens politiker sagt sitt, och beslutat att ändå behålla lokalerna. Detta i väntan på ett större tag för parklekarna i Stockholms stad.

– Ja. Det handlar om hur framtiden ska se ut för parklekarna överhuvudtaget som man behöver titta över, kring bemanning, verksamheter och öppettider, säger Bo Arkelsten (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Lokalerna kan rivas ändå. Men när det blir är alltså oklart, meddelar nämndordförande.

Samtliga lokalpartier förutom Vänsterpartiet, som lämnade en reservation med ett eget förslag för parkleken, beslutade att inte avveckla Ripvidet.

"Stor samlingsplats"

I väntan på en ny utredning av parklekarnas framtid i Stockholm ska alltså byggnaden stå kvar. Det innebär att förskoleverksamheter som idag har tillgång till lokalerna fortsättningsvis ska kunna nyttja faciliteterna, som toaletterna.

– Det är en stor samlingsplats och många förskolor kommer dit och använder lekredskapen. Vi vill att man ska fortsätta gör det tills vi vet hur det blir, säger Bo Arkelsten.

Nyligen har själva lekplatsen rustats upp.

En upprustning av lokalerna ser dock ut att bli för dyr. I stället kan det bli billigare att bygga nytt. Hur mycket det skulle kosta är oklart, något som en ny utredning ska ta reda på.

– Det kan bli att den kommer rivas, säger Bo Arkelsten och tillägger:

– Jag har sagt till förvaltningen att de har höstterminen på sig.