I höstas kom den årliga rapporten över öppna drogscener i Stockholms län. Granängsringen var då med på listan – men ytan hade minskat och omfattade bara Granängstorget.

När polisen i slutet av februari presenterade en uppdaterad kartläggning för 2023, så hade tio områden tagits bort, bland annat Hallunda-Norsborg i Botkyrka, Grantorp-Visättra i Flemingsberg och Fisksätra i Nacka.

– Drogscenen är kvar i Fisksätra men det är inte en öppen drogscen längre. För att det ska klassas som det så måste den bland annat påverka lokalsamhället, säger kommunpolisen Martin Hedman.

Granängsringen däremot finns fortfarande kvar på listan.

I en intervju med kommunpolisen Martin Hedman i november 2023 så sa han att brottsbekämpning mot den öppna drogscenen är ett av polisens prioriterade områden.

I en intervju med kommunpolisen Martin Hedman i november 2023 så sa han att brottsbekämpning mot den öppna drogscenen är ett av polisens prioriterade områden.

Pekka Pääkkö

– Det vi tittar på rent generellt är var de här personerna som säljer droger skulle verka, om inte polisen eller andra aktörer är där. De kanske flyttar på sig och är runt i området, men vi ser att de alltid kommer tillbaka till Granängstorget. Det finns en viss flexibilitet, men det är där vi ser att den öppna drogscenen är, säger Martin Hedman.

Otryggare än resten av Nacka

Han menar att det är viktigt att betona att det är en bedömning över hur det ser ut under ett helt år. Det kan vara lugnt i flera veckor, men det är den sammantagna bedömningen som gäller.

Anledningen till att flera öppna drogscener runt om i Stockholm inte bedöms vara det längre har att göra med polisens arbete, enligt Mattias Andersson, regionpolischef i polisregion Stockholm.

– Droghandeln hänger inte sällan ihop med våldsbrott och det är genom det lokala arbete som polisen bedriver både enskilt och tillsammans med andra som vi når goda resultat.

I rapporten från Samverkan Stockholmsregionen som kom i höstas ligger den upplevda otryggheten i Granängsringen på 38 procent, baserat på polisens hopslagna siffror från 2020, 2021 och 2023. Det är något högre än snittet för lokalpolisområde Nacka, som ligger på 17 procent.