Stockholm har fått ett nytt regionråd efter Ella Bohlin (KD). Bohlin klev av i höstas med hänvisning till hälsoskäl.

Det är riksdagsledamoten Désirée Pethrus, 61, som entledigas från riksdagen och tar över ansvaret för äldrevården, cancervården och inte minst vaccinationerna. Tre högaktuella vårdfrågor.

– En spännande portfölj. Det gäller nu att få vaccinationerna på plats, och pandemin har visat att det behövs mer medicinsk personal på våra äldreboenden, säger hon.

Frågorna är dock inte nya för henne. Mellan 1991 och 1998 var hon verksam i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Känd farfar

Désirée Pethrus är född och uppvuxen i Bromma och bor nu på Kungsholmen. Hennes farfar var Lewi Pethrus, legendarisk pastor i Filadelfiaförsamlingen och grundare av partiet, som då hette Kristen Demokratisk Samling, KDS.

Hon föddes så att säga in i partiet. Men den beskrivningen håller hon inte riktigt med om.

– Jag är intresserad av sociala frågor och utbildade mig till socionom. Det är det sociala engagemanget som fört mig in i politiken.

Kurator

Eller rättare sagt en händelse när hon jobbade som kurator på Karolinska sjukhuset.

– Det var en patient som kom in gång på gång och var uttorkad. Jag bad en läkare att lägga in patienten några dagar, så att jag hann ordna med omsorg i hemmet. Men han sa nej, det fanns inga vårdplatser, och uppmanade mig att ta upp det med politikerna, berättar hon.

Fler läkare

Den viktigaste frågan att ta tag i just nu är äldresjukvården, anser hon. Det behövs fler läkare med geriatrisk kompetens, och systemet för läkarbemanning i äldreomsorgen "är inte optimalt".

– Vi anser att kommunerna borde få anställa läkarna. Men det är en stor fråga. Under tiden måste läkarinsatserna på äldreboendena förbättras.

Formellt väljs Désirée Pethrus av regionfullmäktige den 9 februari.