Samlad. Erik Andersson (M) har samlat ledningen på kommunen för att gå igenom vad restriktionerna innebär. Foto: Åsa Sommarström

Restriktoner skärps – nu avråds från besök i simhall och köpcentrum

Nu skärps restriktionerna i länet. Täby kommun ska inom kort ta ställning till vad det innebär för bibliotek, simhall och anläggningar i kommunen.

  • Publicerad 16:28, 29 okt 2020

Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande säger att kommunledningen nu ska sätta sig och gå igenom de nya råden som börjat gälla.

– Vi har samlat ledningen på kommunen och vi ska gå igenom detta och vad som är bäst att göra, säger han.

Han menar att de nya råden kommer att påverka Täbyborna mycket. Men kan ännu inte säga vad kommunen kommer att göra.

– Såklart påverkar det Täby. Vi är sociala människor, men samtidigt vill vi inte att smittan ska sprida sig explosionsartat. Men det innebär inte att det är ett utegångsförbud som i många andra länder, man kan gå och handla det nödvändigaste och gå på promenader, säger Erik Andersson (M).

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

Kommer ni att stänga badhus eller biblioteket?

– Det vi ännu inte, det viktiga är att det är endast ett fåtal personer på samma plats.

Hur kan ni som kommun hjälpa näringslivet om exempelvis färre besöker butiker?

– Kommunen har gjort de åtgärder som vi har kunnat. Vi kan inte göra så mycket mer, de som kan göra något är hyresvärdarna och staten just nu.

Bibliotek, simhallar och museer stängs inte ner

Förutom 50-gränsen vid allmänna sammankomster införs följande lokala allmänna råd i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

Nya restriktioner. Vad som kommer att ske med kommunen bad är fortfarande oklart. Foto: Mikael Andersson

Region Stockholms råd – ord för ord

1. Avstå att ha fysisk kontakt med andra personerän de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöersom butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

3. Avstå från att delta där trängsel kan uppståvid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.

4. Arbetsgivare bör vidta åtgärdergenom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

5. Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhangsom middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Visa merVisa mindre