Budföretag, snabbmatsrestauranger, ett välkänt tivoli. Inne på Tele2 Arena radade arbetsgivarna upp sig när det vankades sommarjobbsmässa härom veckan. Utanför ingången vid ambulansinfarten på Arenaslingan hade ett 100-tal förväntansfulla ungdomar, och några föräldrar, samlats inför insläppet klockan 17. Bland dem fanns 18-åringarna Louisa Gidlöf och Felicia Frodestedt.

– Min lillebror berättade för mig om mässan och jag behöver skaffa ett jobb. Därför är jag här. Jag har inte haft något sommarjobb tidigare, men det är mycket som verkar kul. Grönan till exempel, säger Louisa Gidlöf som går sista året i gymnasiet.

– Planen är att jag ska ut och resa sen, men först måste jag skaffa pengar till det.

Runt just Gröna lunds bås bildades en liten kö av intresserade.

"Leva först"

Felicia Frodestedt siktar på att bli läkare i framtiden.

– Men innan studierna vill man ju leva lite. Jag vill också jobba och resa, säger hon.

Sommarjobbsmässan är ett initiativ där Hammarby fotboll och Stena fastigheter parar ihop arbetsgivare med 16-21-åringar som söker jobb. Sedan 2019 har 221 personer fått sysselsättning via mässorna.

Har man ingen erfarenhet kan det vara svårt att ens få komma på intervju, det har en 18-årig kille som Mitt i pratar med erfarit.

– Jag kan tänka mig att jobba med vad som helst. Bara jag får komma ut på arbetsmarknaden och kan börja få in lite pengar. Jag har sökt jobb i ett och ett halvt år, och fått komma på en arbetsintervju. Det var ett försäljningsjobb, men jag gick inte vidare, säger 18-åringen.