Inne i kulturhuset kommer rymden att prägla sportlovsprogrammet i år. Det är barnen själva som önskat sig temat, som funnits med några gånger tidigare.

– Barn tycker alltid att rymden är intressant, säger kultursekreterare Charlotta Burlin som satt ihop programmet. Det finns så mycket att fundera över med rymden. Att vi kan se stjärnorna, men inte ta på dem och samtidigt bor vi själva på en planet som rör sig genom rymden. Det finns många filmer och böcker om rymden och rymdvarelser, så barnen har det i sin värld.

Leksakssamling och barnboksutställning

Samtidigt pågår utställningen Guldkorn från en leksakssamling, som vi berättade om i förra veckans tidning. I barnutställningen Bok & Lek på entréplanet kan man gå in i böckernas värld och besöka Pettsons stuga och möta Mamma Mu.

Den som vill umgås med riktiga hästar, får och kaniner kan anmäla sig till sportlovslägret på Vallentuna 4H som pågår måndag till torsdag.

Umgås med djur

– Man får lära sig ta hand om våra djur och rutiner på gården. Man får åka häst och vagn, pyssla och göra stärkande grupplekar. Någon av dagarna bakar vi mellis med barnen, berättar verksamhetschef Rebecka Jensen. Är det riktigt mycket snö testar vi att åka pulka efter häst.

På 4H i Kårsta blir det inget läger och inga särskilda sportlovsaktiviteter inplanerade, men det är öppet varje dag.

Så varför finns sportlovet?

Vid det stora bordet bakom Charlotta Burlin kan man rymdpyssla på onsdag eftermiddag.

Vid det stora bordet bakom Charlotta Burlin kan man rymdpyssla på onsdag eftermiddag.

Louise Kristoffersson

Tankar på att barn och unga behöver röra på sig, eller fysisk fostran som det kallades, blev vanligare i början av 1900-talet. Redan 1910 ordnade rektorn för Norra real, Carl Svedelius, fjällresor för sina elever. Han vurmade för friluftsliv och under mellankrigstiden kom andra skolor att följa efter.

Man tog lediga dagar från pingst- och påskloven till den nya ledigheten och började tycka att eleverna behövde en fri vecka på vårvintern för att orka resten av terminen. Den kallades sportlov, men på 50-talet övergick man till begreppet vinterlov. Då infördes ferien i större delen av landet.

Fjällsemester

När semesterveckorna blev fler på 60- och 70-talen blev det också vanligare att hela familjen skulle ha ledigt tillsammans, gärna i fjällen.

På senare år har de som reser bort på vinterlovet allt oftare sökt sig till sol och bad i stället för till skidbacken.

Men man behöver inte åka iväg för att kunna njuta av sitt sportlov. Vill man ta fasta på Carl Svedelius frisksportarideal finns alla möjligheter på hemmaplan.

Extraöppet i ishallarna

I ishallarna vid IP tredubblas öppettiderna för allmänheten i nästa vecka.

– Det brukar bero lite på vädret hur många som kommer, säger Ola Nilsson, enhetschef på fritidsförvaltningen. Vi gör ju skidspår och sjöisar. Det finns spår på Veda och vi brukar göra en slinga på IP.

Alla åldrar passar på att åka skridskor där på sportlovet och många av besökarna är barn från fritids.

– Går det inte att åka på sjön brukar det vara fullt i hallen.