Förra hösten gjordes en så kallad fosforfällning i sjön Magelungen mellan Farsta och Huddinge. Metoden går ut på att fälla aluminiumlösning i sjövatten, för att binda fosfor och därigenom minska övergödning.
I år skulle staden gå vidare med fällning nedströms, i Drevviken.
Men arbetet, som skulle ha inletts i somras, är ännu inte i gång. Orsaken är en tvist i Förvaltningsdomstolen, dit företaget Vattenresurs Sverige AB har överklagat upphandlingen.
Sågar konkurrentens metod
Det var Vattenresurs som skötte fällningen i Magelungen i fjol. Inför insatsen i Drevviken upphandlade Stockholm Vatten och Avfall, SVOA, i stället det konkurrerande danska företaget TAV.
Vattenresurs anser att deras eget anbud hade gett bättre kvalitet för pengarna. I sin överklagan beskriver de den danska konkurrentens metod inte bara som mindre effektiv – de hävdar att den till och med kan ha skadlig effekt på sjön.
Stockholm Vatten och Avfall säger sig inte se någon sådan risk.
– Den föreslagna metoden är den vedertagna i övriga delar av världen och vi har själva använt den med gott resultat, säger Fred Erlandsson, sjövattenexpert hos Stockholm Vatten och Avfall.
Stor sjö kräver lång insats
Skulle Förvaltningsdomstolen avslå överklagandet kan arbetet i Drevviken inledas med kort varsel, enligt Fred Erlandsson.
– Så fort vi får besked kan vi skriva kontrakt och sen är entreprenören redo att börja insatsen direkt, säger han.
Den försening som redan är ett faktum innebär dock att fosforfällningen förmodligen inte blir klar nästa år, som det var tänkt. Drevviken är länets näst största sjö och går genom fyra kommuner, det är stort område som ska täckas.
– Det är en ganska lång insats. Min gissning är att det tar en bit in i 2024 innan vi är klara, säger Fred Erlandsson.
Finns det en risk att ni inte alls kommer i gång i år?
– Den risken finns men jag tror inte den är jättestor.