Profil. Renate de Geer har varit lärare på Lidingö och jobbar på Millesgården under många år. Foto: Anna Wilson

Renate de Geer kräver möte med politiker

Renate de Geer, 91 klarade covid-19. Men rehabiliteringen blev svår när stressad hemtjänst personal inte hann hjälpa med hygien eller ordentlig mat. Nu kräver Renate en träff med politiker för att lyfta frågan. "Jag är inget kolli", jag är en person, säger hon.

  • Publicerad 06:15, 8 maj 2021

När Lidingöbon Renate de Geer, 91, smittades av covid-19 och lades in på sjukhus fann hon stöd i sin gudstro och döttrarna Beatrice och Charlotte.

– De var väldigt fina, säger hon.

Renate tillfrisknade och skickades hem från sjukhuset. Själv menar hon att det skedde för tidigt. Hon var försvagad och bara tre dagar efter att hon kommit hem svimmade hon, ramlade och bröt lårbenet.

I samma veva som den kommunala hemtjänsten omorganiserades skickades hon åter hem från sjukhuset. Det var då hon blev varse om hemtjänstens problem, vilka Mitt i har rapporterat om i flera artiklar.

– I nästan två månader var jag fast på på min övervåning och beroende av hemtjänsten. Det var fasansfullt, säger hon.

”Smutsig och ovårdad”

Enligt Renate hann personalen inte hjälpa till med ordentlig mat och hygien. När Mitt i hälsar på henne har använda blöjor och platshandskar lämnats kvar i hennes kök. En vårdare som kommer sms:ar sina kollegor och frågar varför de ligger kvar.

– Jag som älskar det som är vackert gick smutsig och ovårdad. Jag rådde inte över mitt liv. säger Reante.

Hon berättar det hela tiden var olika vårdare som besökte henne.

– Det var genant, för jag har stark integritet. Jag är inget kolli, jag är en person.

Åkte till stadshuset

Kända ansikten försvann över en natt. För Renate som inte hör blev det extra svårt att kommunicera.

– Jag ber dem skriva vad de vill men de kan inte svenska. Jag är själv invandrare, så jag har full förståelse för det. Men jag kan inte fatta hur våra politiker inte kan förstå att det inte fungerar när man är både döv och blind.

När Renate de Geer hade fått tillbaka lite av sin rörlighet åkte hon till stadshuset för att få prata med någon om situationen. Via telefon med talstöd hade hon inte kunnat få tag på rätt person.

– Jag har en stark vilja att ordna upp det här.

Vid stadshusets reception upplevde hon att hon blev avfärdad. Hon har alltid med sig ett kollegieblock för att kunna kommunicera med andra. Men hon fick åka hem utan att ha fått tala med rätt person.

– Är man döv och blind tror folk ibland man är en grönsak, men jag är en tänkande människa.

Diskutera lösningar.

Nu efterlyser hon ett möte med en politiker för att diskutera lösningar.

– De måste värna sin personal så att den inte tappar sugen. Jag vet att de sitter i sina bilar och äter risifrutti och en apelsin till lunch för de vill inte gå in i den nya lokalen som är för trång

Renate de Geer och dottern Beatrice önskar att man efter omorganisationen i hemtjänsten kunde ha infört övergångsbestämmelser så att de allra äldsta och svagaste kunde få ha kvar vårdare de var trygga med.

Tillfrisknat. Renate de Geer har tillfrisknat efter både covid-19 och ett benbrott. Men hon behöver hjälp från hemtjänsten. Foto: Anna Wilson

Detta har hänt: Kaos efter omorganisation

Tidigt i våras genomgick den kommunala hemtjänsten på Lidingö en omroganisation.

Fyra olika lokalavdelningar i olika stadsdelar på ön slogs samman till en. De flyttade också in o en och samma lokal i centrum. Syftet var att få en bättre och mer effektiv organisation. I stället blev det kaos.

Kunder fick ständigt besök av ny personal och gamla relationer mellan kund och vårdare slogs upp.

Personel hade svårt att hitta bilar som var parkerade litet överallt. Det ledde till ständiga förseningar.

Det blev trängsel i den nya lokalen, vilket är olämpligt under corona.

Tighta tidsscheman med schablontider bidrog till stress.

Sedan Mitt i:s rapportering har lokalpolitiker reagerat på situationen. Mycket av problemen förklaras av hög frånvaro under pandemin. Systemet med schablontider diskuteras också.

Visa merVisa mindre