Mitt i Värmdö berättade förra veckan att Värmdö tekniska gymnasium, VTG, har fått i uppdrag att reparera och lackera om ett tiotal bilar som ska användas i kriget i Ukraina.

Nu har eleven Tilly von Reis fått grönt ljus att köra ner en av bilarna. Men hon blir inte ensam från VTG om att åka, med sig får hon nämligen både rektor Malin Wincrantz och sin fordonslärare Hasse Vikström.

– Det känns jättespännande, och samtidigt lite läskigt. Att få vara med från början, när vi lackar om bilen, till att leverera den på plats i Ukraina, säger Malin Wincrantz.

Tre bilar kommer köras ner

Samtidigt måste de alla tre vara medvetna om riskerna, enligt Malin.

– Vi måste veta vad vi ger oss in i, och det är något som organisationen Blågula bilen är noga med att påpeka. Vi kommer ju att åka över gränsen, in i Ukraina, och självklart är det förknippat med en risk, säger hon.

Det var efter Tillys fråga om att få köra ner en bil som Blågula bilen frågade Malin och Hasse om de kunde tänka sig att köra varsin bil också. Och så blev det.

Nu kommer alltså tre militärfordon från VTG att köras av skolans rektor, lärare och elev, ihop med andra förare och bilar.

Resan startar torsdag 1 december och går via bilfärja från Nynäshamn till Polen, därefter vidare i bil till ukrainska gränsen.

– Där kommer vi att sova en natt innan vi dagen efter åker in i Ukraina, vidare till Lviv, säger Malin.

När fordonen, och alla förnödenheter som de lastats med, har lämnats över till försvaret och olika hjälporganisationer, blir Malin, Hasse och Tilly transporterade tillbaka till Polen i minibussar.

Sista delen av resan hem blir med flyg från Polen till Stockholm.

– Det är ju något väldigt konkret vi gör, det blir verkligen på riktigt. Det känns stort och fint att kunna bidra på något sätt, säger Malin.

https://www.mitti.se/nyheter/eleven-tilly-18-fixar-militarfordon-till-ukraina/repvjz!bvKYR6q2Mj84QKVLWaHA/