Ledningsregementet. Befäl­ riskerar att bli av med jobbet­. Foto: Fredrik Gustafsson

Rekryter kallades efterblivna

Ett befäl riskerar att bli av med jobbet efter att ha kallat värnpliktiga för bland annat ”köttmongon”.

  • Publicerad 13:34, 9 apr 2022

Innan jul skickades nära 500 värnpliktiga hem från Ledningsregementet på ett förlängt jullov. Anledningen var att det hade kommit fram att det förekommit missförhållanden på värnpliktsutbildningen.

Därefter genomförde även Ledningsregementet en faktaundersökning. I den framgick det att ett befäl, som arbetade­ nära de värnpliktiga­, upprepade gånger brutit mot försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod.

Det står att läsa i en anmälan som chefen för Ledningsregementet nu skickat till försvarets personal­ansvarsnämnd.

Enligt regementets fakta­undersökning har en värnpliktig berättat att hen kallats­ för dagisbarn och bög av befälet­. Befälet har erkänt att han kallat värnpliktiga för öknamn. Han medger också att han kallat sin pluton för dagisbarn, efterblivna och för ”köttmongon”.

Han har också sagt: ”Om man inte lyfter 100 kg i bänkpress så är man bög.”

Befälet har polisanmälts av Ledningsregementet. Enligt anmälan till personalansvarsnämnden framgår det inte vilket typ av brott befälet är misstänkt för. Men man skriver att det ska röra sig om en händelse där han ska ha beordrat ett moment med värnpliktiga.

Enligt anmälan till personalansvarsnämnden säger sig befälet förstå att han uppfattats som negativ och arg under delar av hösten 2021, då händelserna ska ha skett.

Han säger sig varit under stark press. Vilket ska utredas vidare. Ledningsregementet anser dock inte att befälets upplevda press försvarar hans handlande.

Det är LedR

Ledningsregementet, LedR, är ett försvarsmakts­gemensamt förband som stödjer armén, marinen och flygvapnet inom ledning, samband, telekrig, psykologiska operationer och meteorologi- och oceanografi. På LedR arbetar 1 100 personer.

Regionanställda ska tackas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin­. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.onsdag 25/5 9:39

BLÅLJUSRAPPORT: Krockade med container i Örsundsbro

Nyheter En man på fyrhjuling misstänks för ett flertal brott. Då polis försökte stoppa honom flydde han och krockade med en container. I övrigt i blåljusrapporten från måndagen: inbrott, drogbrott och stöld.tisdag 24/5 15:08