En förmånscykel, personalcykel eller tjänstecykel som det även kallas, innebär att ett företag eller verksamhet införskaffar en cykel åt en anställd som en löneförmån. Cykeln kan man sedan använda både på jobbet och privat. Fenomenet har blivit alltmer efterfrågat och under fjolåret levererade cykelföretaget Sportson förmånscyklar till ett värde av knappt 25 miljoner kronor, bara i Göteborg.
Motsvarande siffra för landet som helhet är strax över 100 miljoner kronor. Vilket är mer än en tredubbling jämfört med 2021.
– En av de största anledningarna till denna ökning tror jag beror på den skattesubvention som infördes vid förra årsskiftet, vilket innebar en subvention på upp till 3000 kr per år eller 250 kronor i månaden, säger Jonas Holtbo, marknadsansvarig på Sportson. Sedan har pandemin också varit en stor faktor. Vi fick in många nya kunder när företagen ville erbjuda sina anställda ett sätt att ta sig till jobbet utan att utsätta sig för smitta.
Cykelförmånlig. Jonas Holtbo, marknadsansvarig på Sportson.
Press
Trots att året knappt har börjat ser Jonas Holtbo redan nu en stor efterfrågan på förmånscyklar. Allt pekar på att leveranserna kommer att fördubblas under 2023.
Och allra populärast är elcykeln.
– Drygt hälften av våra förmånscyklar idag är elcyklar men vi har ett brett utbud av de flesta typer av cyklar. Vi menar att alla kan vara cyklister, men att alla inte är samma typ av cyklist, säger Jonas Holtbo.
Fenomenet med förmånscyklar nyttjas av både privata företag och offentlig verksamhet som kommuner och myndigheter. Företaget tillhandahåller förmånscyklar till över 800 kundföretag årligen och enligt Jonas Holtbo är antalet jämnt fördelat mellan offentliga och privata kunder.
– Konsulter och ingenjörer är tydligt representerade bland kundbolagen. Vi ser att uppdragsgivarna både vill erbjuda attraktiva ekonomiska fördelar samtidigt som de vill bidra till ett hälsosammare och mer hållbart leverne. Tanken med cyklarna är att personalen håller sig friskare och blir mer fokuserade.