804 hojjar, varav 81 elcyklar. Så många har stulits på Kungsholmen under årets första nio månader. En rejält ökning från föregående år då 525 cyklar rapporterades som stulna.

En orsak kan nog vara att fler är ute och cyklar i pandemitider, enligt kommunpolis Peter Enell.

– Det är fler nya cyklar i omlopp, och fler elcyklar som är mer stöldbegärliga. Sedan har många nya cyklister kanske inte lagt så mycket pengar på lås eller tänker på var man ska parkera cykeln på nätterna, mer vana cyklister har koll på riskerna, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-varnar-for-bilinbrott-pa-kungsholmen/reptbt!mghAj7wrY7zrTgFfECN6KA/

Inget område på Kungsholmen är mer drabbat än något annat av cykelstölderna, enligt Enell som menar att det är liknande läge hela innerstan.

– Vi har indikationer på att det finns tjuvar som har satt i system att åka runt och stjäla cyklar. Det är till exempel en del annonsörer som säljer cyklar på olika sajter som återkommer. Det finns mycket pengar att göra på det idag, säger Enell.

Vilka är dina bästa råd för att skydda sin cykel?

– Att parkera den inomhus på natten, ska man ställa den ute så försök parkera den mer synligt för boende. Man ska ha godkända lås och låsa fast den ordentlig, inte bara i framhjulet. Sedan ska man dokumentera sitt ramnummer. Har man inte det och cykeln stjäls så är den okänd för alltid och kan säljas till höger och vänster av tjuvar och banditer och det går inte att kontrollera, säger Enell.

Som även uppmanar de som köper begagnade cyklar att vara uppmärksamma.

– Man ska alltid kontrollera ramnumret om man köper från någon sajt som Blocket. Sedan är det bra med frågor, exempelvis om det medföljande låset inte fungerar eller om det inte finns några nycklar så ska man dra öronen åt sig, säger Peter Enell.