Det blir 23 nya lägenheter, nio nya radhus plus en park mellan byggnaderna – om allt går enligt byggherren och Danderyd kommuns paner.

Till och med 6 mars pågår samråd kring den nya detaljplanen. Nyligen hade kommunen ett öppet möte i Mörby centrum den nya planen.

Grannar är kritiska

Michael Billow, som driver grannarnas engagemang och som Mitt i tidigare intervjuat, menar att de fortfarande tycker byggplanerna är för svulstiga.

– Det är placeringen och volymen.

– Det finns en stor lyhördhet i dag, med vissa undantag, jämfört med tidigare. Som sagt, vi är inte emot att man bygger här, tvärtom, men det finns fortfarande saker man inte lyssnar till, säger han.

Han visar hur högt det tilltänkta lägenhetshuset – som komma ligga nära grannens lågbyggda hus.

– Det passar helt enkelt inte in i villastaden, säger han.

Park och parkering

I många år har det funnits planer på att bygga i området – något Mitt i rapporterat om under hösten. Förutom bostäder planeras en park och en bilparkering mellan husen. Under juli-augusti ska planen granskas och i början på 2025 väntas den klubbas.

Finns positiva saker

– Det finns inga planer för besöksparkering. Det kommer bli ett problem i området, säger Michael Billow.

Trots kritiken håller Michael med att det finns en del positiva saker.

Exempelvis att kommunen börjat lyssna mer till grannarna, säger han. Samt möjligheten att de får ett trevligare kvarter i sitt område.

– Det kan verkligen bli en fantastisk del av villastaden. Det här är en del av porten in till Djursholm och förtjänar det bästa.

– Vi är bara glada om man tar bort det gamla DDR-huset.

"Totalt överkörd"

Men för Michael saknas det tillit, berättar han. Ett exempel är att en del av hans egen fastighet, där en båt står parkerad i dag, kan tas i anspråk till en annan privat fastighetsägare – de som vill bygga i området.

Något han inte kontaktats om än, säger han.

– Jag tog upp det på mötet, och det sa man inte var bra. Men det här är ett exempel i allt, säger Michael Billow.