De regionägda sjukhusen i Stockholm – Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och S:t Eriks sjukhus – har varit organiserade som separata bolag i årtionden. Nu föreslås en förändring av detta.

Den politiska koalitionen bestående av S, MP och C med stöd av V vill att bolagen avskaffas och i stället förenas under en gemensam nämnd, akutsjukhusnämnden.

Även Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) föreslås avbolagiseras och få en egen nämnd, ambulanssjukvårdsnämnden.

– Pandemin visade att vården behöver samarbeta mer. En avbolagisering minskar onödig administration och möjliggör en bättre vård för patienterna och en förbättrad arbetsmiljö för vårdpersonalen, säger Aida Hadžialić (S), finansregionråd.

Aida Hadžialić (S), finansregionråd.

Aida Hadžialić (S), finansregionråd.

Sacharias Källdén

Redo för kris

Förändringen väntas stärka samverkan mellan sjukhusen och leda till att de använder sina resurser på ett smartare sätt. Därutöver skulle den egenägda sjukvården fungera som en enda vårdgivare och arbetsgivare, vilket underlättar åtkomst till patientinformation och ger nya möjligheter att arbeta med personalstrategiska frågor, inklusive kompetensförsörjning, menar koalitionen.

Att ta bort bolagen förväntas också göra Region Stockholm redo för kriser och nödsituationer eftersom de kan använda sina lokaler och personal på ett mer effektivt sätt.

Beslutet kommer att tas upp i regionstyrelsen den 20 februari och i regionfullmäktige den 13 mars. Den nya organisationen för akutsjukhusen planeras vara på plats den 1 januari 2025.