Vårdpersonal i Järva vittnar om att de sett att personer i högre utsträckning drar sig för att söka vård, eftersom de inte har råd.

Ibland behöver läkarna även skriva ut billigare mediciner än vad de hade velat, eftersom det blir för dyrt för patienterna att hämta ut dem annars.

Christine Lorne (C) är primärvårdsregionråd i Stockholm. Hon säger att hon är upprörd över vittnesmålen.

– Det är jättehemskt att höra och det är inte det samhälle jag vill se. Det blir väldigt tydligt att ekonomisk kris slår hårdast mot de som redan har det tuffast, säger hon.

Styr om pengarna

Regionen har nyligen klubbat ett avtal som ska komma att tillföra mer pengar till vårdcentralerna. Enligt Christine Lorne är tanken bland annat att det ska underlätta i områden som Järva, där man ska kunna jobba än mer uppsökande och förebyggande.

– Lever man i socioekonomisk utsatthet påverkar det allt i livet, hälsan. Många har en sämre hälsa redan från start. Det är enormt viktigt att personer kommer till vårdcentralerna i tid och aldrig tvekar att söka vård, säger hon, och fortsätter:

– I avtalet finns därför ett slags socioekonomiskt index som gör att mer pengar går dit behoven är som störst. Dessutom gör vi omfördelningar inom avtalet så att resurser styrs mot att vårdcentralerna ska ta hand om sina listade patienter först och främst, vi fokuserar på en omställning till nära vård.

Vad ska man göra om man inte har råd att betala för sitt besök?

– Man ska inte glömma att mycket av vården faktiskt är avgiftsfri, bland annat vården för barn, gravidhälsovård, möten med barnmorska och för äldre över 85. Har man annars svårt att betala sina besök finns kommunerna och försörjningsstöd som kan hjälpa till, säger Christine Lorne.

Vad säger du om att läkare skriver ut billigare medicin för att folk inte har råd annars?

– Alla ska ha möjlighet att få den medicin de behöver. Högkostnadsskyddet ligger vid 1 300 kronor, och jag förstår att det är mycket pengar för många. Man kan dela upp det så att man slipper betala allt på samma gång. Sedan är det återigen kommunerna som kan hjälpa till med försörjningsstöd.

Hur skulle du beskriva läget inom primärvården just nu?

– Det är ett ekonomiskt tufft läge. Regionen går med underskott. Jag vill understryka att jag tycker att regeringen har ett ansvar om att tillföra pengar till regionerna så att det inte behövs besparingar i vården.