Märsta station behöver rustas upp. Foto: Mikael Andersson

Regeringen ger fyrspår grönt ljus

Regeringen har fattat beslut om att satsa på fyrspår mellan Stockholm och Uppsala. Men Sigtunas politiker hoppas även på en satsning av Märsta station.

  • Publicerad 16:00, 5 jul 2022

Våra pendlande kommuninvånare behöver en helt ny station

Olov Holst (M), ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Pressbild

När regeringen presenterade den nationella planen för transportinfrastruktur mellan åren 2022 och 2033 fanns det efterlängtade fyrspåret mellan Stockholm och Uppsala med. Närmare tio miljarder satsas för detta projekt.

– Att pengar nu anslås till fyrspåret mellan Uppsala och länsgränsen är naturligtvis bra, kommenterar Olov Holst (M), ordförande i kommunstyrelsen fyrspårsbeskedet.

Inga pengar till Märsta station

Men det är inte bara på spåret som pengar bör läggas, menar Sigtunas politiker. Ett resecentrum och en upprustning av Märsta station är också nödvändig.

Under måndagen höll regeringen en presskonferens där satsningen presenterades. Nu ska förslaget utredas vidare av Trafikverket. Där hoppas politikerna att satsningen på Märsta station ska komma med.

– För Sigtunas del är beskedet en stor besvikelse. Det här blir andra gången i rad regeringen sviker Sigtunaborna genom att inte anslå pengar till en utbyggnad av Märsta station, säger Olof Holst.

Färre bostäder

Han menar att en icke utbyggd Märsta station i förlängningen kan innebära att takten i bostadsbyggandet "dämpas".

– Vi kan inte bygga en massa bostäder för människor som sedan inte kan ta sig till jobbet, säger han.

Även Socialdemokraterna i Sigtuna anser att förslaget måste bearbetas.

– Vi ser positivt på förbättrade kommunikationer mellan Uppsala-Märsta och Arlanda-Stockholm, men saknar satsningar på Märsta station. Våra pendlande kommuninvånare behöver en helt ny station och ett resecenter i Märsta, säger Marie Axelsson (S).

Utbyggd ostkustbana

På sträckan mellan Uppsala och Stockholm reser tiotusentals resenärer varje dag. För att förslaget ska gynna Sigtuna kommun kan inte bara fyrspåret dras igenom kommunen. Kommunikationsförbindelser till och från Arlanda och Märsta måste prioriteras.

– Jag kan inte se att denna utbyggnad finns med i förslaget. En utbyggnad av Ostkustbanan kan skapa fortsatt attraktiv mark kring Arlanda flygplats, vilket genererar fler företagsetableringar och arbetsplatser, säger Marie Axelsson.

Marie Axelsson (S) är oppositionsråd i Sigtuna kommun. Foto: Pressbild

Trafikverket ska utreda vidare hur projektet med fyrspåret ska växa fram.

Märsta Station. Biljetthallen renoverades under året. Foto: Simon Rehnström

Nästan 10 miljarder till fyrspåret

Regeringen har beslutat om fyrspår mellan Stockholm-Uppsala.

Det innebär ytterligare två spår på den viktiga pendlingssträckan.

Tiotusentals resenärer använder sträckan dagligen.

Till projektet läggs närmare tio miljarder kronor.

Trafikverket ska nu utreda vidare.

I förslaget utelämnas kringsatsningar som behövs för att förverkliga fyrspåret.

Ett resecenter och en upprustning av Märsta station lämnas utanför.

Sigtunas politiker vill se att det blir verklighet.

Visa merVisa mindre

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27