Comeback. Förra året kunde midsommarstången inte resas på Skansen. Men i år blir det revansch. Foto: Emelie Strömfors, Skansen

Redo för små grodorna på Skansen?

Tre dagar med traditioner – eller ett ”udda och lite vrickat” firande med dragshow? Efter ett par år med pandemi firas midsommar 2022 med besked på Skansen och Hasselbacken.

  • Publicerad 14:32, 17 jun 2022

Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter.

Förra året var det något som saknades på Stockholms kanske mesta midsommarfirande. På grund av restriktionerna kunde man varken njuta av midsommarstången eller den tillhörande dansen och spelmanslaget.

Men i år bjuder Skansen på ett klassiskt midsommarfirande – i dagarna tre.

På själva midsommarafton kan man binda björklövskransar och höra ”Kloka gumman” berätta om de väsen och krafter som hör den ljusa midsommartiden till, innan det med start klockan 14 är dags att resa själva stången.

Överraskningar utlovas

Resten av eftermiddagen och kvällen går i dansens och musiken tecken och inte förrän vid midnatt tar det slut.

Även Hasselbacken bjuder på ett traditonellt midsommarfirande – om än med lite ”udda och vrickade” inslag, som de själva beskriver det. För vid sidan av de klassiska attributen som majstång, matjesill och jordgubbstårta håller de liv i sin alldeles egna midsommartradition: dragshow.

Martin “Miss Inga” Johansson bildar värdpar tillsammans med Cirkus vd Ingmari Pagenkemper. Oväntade överraskningar utlovas.

Även på Södermalm erbjuds det festligheter.

Flera år har gått sedan det uppskattade midsommarfirandet i Vita bergen lades ned, men på Mosebacke terrass hålls fanan högt. De två senaste åren har firandet där varit begränsat, men nu går allt av stapeln mer likt tidigare år.

– Det känns skitkul! Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter och det är roligt att ha ett lokalt event för dem som bor i området. Vi får bara hoppas på bra väder, säger Samuel Laulajainen, vd på Södra Teatern.

Celebert besök

För underhållningen står Patrik Arve, känd som sångare
i bandet Teddybears. Just den här dagen är det dock en del andra låtar som framförs.

– Han ska köra traditionella midsommarsånger på gitarr. Det är lite halvseriöst, men han gör det bra. Så blir det dans runt stången för stora och små.

På menyn står mat och glass. Folk i alla åldrar är välkomna.

För polisens del brukar midsomrar vara relativt fridfulla, även om folk nu har börjat gå på krogen på samma sätt som innan pandemin.

– Det brukar vara en del ungdomar i rörelse, men inne i stan är det traditionellt påfallande lugnt och sällan stökigt kring krogar, säger kommunpolisen Jan Nilsson.

– Däremot är det inte sällan andra typer av ärenden ökar under storhelger, kopplade till psykisk ohälsa och brott i nära relation.

Hålltider

SKANSEN

10-14 Bind Midsommarkransar på Orsakullen

11-20 Midsommarmarknad på Bollnästorget

14-15.20 Resning av majstången på Tingsvallen

Entre: 220 kr/vuxen, 70 kr/barn

HASSELBACKEN

11.00 Smyckning av midsommarstång

12.00 Lekar och överraskningar till alla barn

14.00 Resning av midsommarstång, snapsvisesång och dans

Fri entre, bordsbokning rekommenderas

Visa merVisa mindre

Mer på gång....

Midsommarafton:

Gamla stan erbjuder pub- och ölvandring klockan 17:45 vid Köpmantorget och en vinvandring med start 19:45 från samma torg.

Midsommardagen:

Göteborgsrapparen Asme uppträder på Berns klockan 19.

I Gamla stan kan barn gå på spökvandring klockan 13 och föräldrarna på mordvandring 14:10. Andra världskrigets Stockholm är en vandring som startar 15:30.

Pub- och ölvandring 19:45 och vinvandring 19:45. Samling Köpmantorget.
Stadsvandring med Christopher O'Regan går av stapeln klockan 11 respektive 16.

Samling vid obelisken på Slottsbacken.

Visa merVisa mindre