Förra året var det något som saknades på Stockholms kanske mesta midsommarfirande. På grund av restriktionerna kunde man varken njuta av midsommarstången eller den tillhörande dansen och spelmanslaget.

Men i år bjuder Skansen på ett klassiskt midsommarfirande – i dagarna tre.

På själva midsommarafton kan man binda björklövskransar och höra ”Kloka gumman” berätta om de väsen och krafter som hör den ljusa midsommartiden till, innan det med start klockan 14 är dags att resa själva stången.

Överraskningar utlovas

Resten av eftermiddagen och kvällen går i dansens och musiken tecken och inte förrän vid midnatt tar det slut.

Även Hasselbacken bjuder på ett traditonellt midsommarfirande – om än med lite ”udda och vrickade” inslag, som de själva beskriver det. För vid sidan av de klassiska attributen som majstång, matjesill och jordgubbstårta håller de liv i sin alldeles egna midsommartradition: dragshow.

Martin “Miss Inga” Johansson bildar värdpar tillsammans med Cirkus vd Ingmari Pagenkemper. Oväntade överraskningar utlovas.

Även på Södermalm erbjuds det festligheter.

Flera år har gått sedan det uppskattade midsommarfirandet i Vita bergen lades ned, men på Mosebacke terrass hålls fanan högt. De två senaste åren har firandet där varit begränsat, men nu går allt av stapeln mer likt tidigare år.

– Det känns skitkul! Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter och det är roligt att ha ett lokalt event för dem som bor i området. Vi får bara hoppas på bra väder, säger Samuel Laulajainen, vd på Södra Teatern.

Celebert besök

För underhållningen står Patrik Arve, känd som sångarei bandet Teddybears. Just den här dagen är det dock en del andra låtar som framförs.

– Han ska köra traditionella midsommarsånger på gitarr. Det är lite halvseriöst, men han gör det bra. Så blir det dans runt stången för stora och små.

På menyn står mat och glass. Folk i alla åldrar är välkomna.

För polisens del brukar midsomrar vara relativt fridfulla, även om folk nu har börjat gå på krogen på samma sätt som innan pandemin.

– Det brukar vara en del ungdomar i rörelse, men inne i stan är det traditionellt påfallande lugnt och sällan stökigt kring krogar, säger kommunpolisen Jan Nilsson.

– Däremot är det inte sällan andra typer av ärenden ökar under storhelger, kopplade till psykisk ohälsa och brott i nära relation.