Ivan Strömstedt under insatsen förra veckan (vänster). Danderydsbon Henrik Arnerius fångade räven på bild innan den blev upptagen. Foto: Peter Mattson/Henrik Arnerius (kollage)

Räven som frös fast mitt i steget

En viltvårdsinsats efter larm om en fastfrusen räv i Danderyd fick nationell uppmärksamhet.

  • Publicerad 09:00, 26 feb 2021

Förra veckan fick en insats av Danderyds lokalviltvårdare nationell uppmärksamhet. En räv hade fastnat i isen utanför badplatsen vid Svanholmsparken. På bilderna kan man se hur räven nästan lika snabbt som den föll i isen, frusit fast.

Viltvårdaren Peter Mattson var med och tog upp den.

– Vi fick ett samtal från en som bor på Tranholmen som hade sett det här, och man tyckte det var lite obehagligt. Så vi tog med oss ishacka och yxa, och tog upp ett hål och räven med det, säger han.

Insatsen har rapporterats av olika medier, men även väckt diskussioner på sociala medier bland lokalborna. En Danderydsbo frågar sig hur det kan ha gått till. Att en räv som annars är så listig har fastnat mitt i steget.

Kan ha blivit jagad

Att den har fastnat beror troligen på den luriga isen, enligt viltvårdaren.

– Det kan vara lite mer strömt just här, med dagvatten som kommer ut i vattnet. Den har helt enkelt gått i och sedan inte hunnit komma upp.

På frågan varför just här, är svårare att svara på.

– Det kan vara många anledningar. Det kan vara ett harspår som den har följt, eller att det har varit så olyckligt att den blivit utjagad på isen av en lös hund.

Lurig is

Redan för ett par veckor sedan gick räddningstjänsten ut med varningar om den tunna isen, efter att många gett sig ut på den. PÅ många ställen hade snön lagt sig som ett isolerande lager.

Efter att det fryst på ordentligt gick två fyrhjulingar ändå genom isen i Garnsviken, Vallentuna. Och utanför Tranholmen var det en annan fyrhjuling som gick samma öde till mötes. Ingen ska dock ha skadats allvarligt i samband med olyckorna.

Markerade platsen

Under måndagseftermiddagen förra veckan genomförde Peter Mattson insatsen tillsammans med sin kollega Ivan Strömstedt i Danderyd.

– Efteråt märkte vi ut platsen med tallkvistar så att ingen skulle ramla i.

Peter Mattson berättar att det är viktigt att vara försiktig på isen.

– Det har varit väldigt ojämn is i år. Om det är risk för oss så kontaktar vi alltid brandkåren innan.

Foto: Henrik Arnerius

Foto: Henrik Arnerius

Viltvårdarna

I Danderyd finns en viltvårdskommitté som arbetar ideellt med viltvård och avskjutning. Det är åtta personer som arbetar i jour med allt från att hålla koll på kommunens viltstammar, avstyra trafikproblem orsakat av vilt till att rädda djur som ger sig ut på motorvägen.

Exempelvis håller de för närvarande på med att utfordra så att rådjuren håller sig borta från vägarna.

Jourtelefon för skadat djur: 0760 64 45 93.

Visa merVisa mindre