OROLIG. Aydin Senci driver Restaurang Lilla Vårsta och är orolig inför de stigande priserna på el och råvaror. Nu bävar han inför hösten och vintern. Foto: Albin Tingstedt

Råvarupriserna skenar – slår mot restaurangbesökarna

Innan krogbranschen hunnit återhämta sig efter coronapandemins effekter bröt kriget i Ukraina ut, med högre el- och råvarukostnader som följd. Nu tvingas flera höja priserna för att klara de extra kostnaderna.

  • Publicerad 07:00, 17 sep 2022

Spåren från corona syns fortfarande i Restaurang Lilla Vårsta i Grödinge. På golvet fram till disken sitter de gula golvmarkeringarna kvar, om än aningen slitna. Men trots att det snart har gått ett halvår sedan corona inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom, är det flera krogar och restauranger som fortfarande försöker återhämta sig.

– Det jag har hört är att det saknas väldigt mycket personal inom krogbranschen, för att folk valde att göra något annat under pandemin som sedan inte kom tillbaka. Och det är många som fortfarande letar efter folk, säger Aydin Senci, restaurangägare till Lilla Vårsta.

Han själv drabbades inte jättehårt av just pandemin – tack vare stöd från Vårstaborna. Men nu finns det anledning att be om stöd igen, menar han. Anledningen? Skyhöga priser på el och råvaror.

– Det här är nog värre än när pandemin började och nu är jag orolig inför hösten och vintern och hur mycket dyrare allt kan bli, säger Aydin.

Orolig inför hösten

Och grund för hans oro finns det. Siffror från besöksnäringens branschorganisation Visita visar att priserna på restaurangernas råvaror skjutit i höjden sedan kriget i Ukraina bröt ut. Samtidigt har Sveriges krogar och restauranger tvingats höja priserna – men vinstmarginalen är betydligt sämre.

– Vi har försökt hålla priserna nere, men i slutändan klämmer det till. För oss blir det en höjning på 30–40 procent, medan vi inte kan ta lika mycket betalt, bara 5–10 kronor än så länge. Så marginalerna blir mindre, säger Aydin.

Men från Aydin och den lilla restaurangen i Vårsta är beskedet tydligt: hellre minska på vinstmarginalen än att tänja på kvaliteten.

– Vi försöker hålla det så billigt som möjligt, och det kan vara så att vi kommer att behöva höja ytterligare. Men det är marknaden som styr. Vi minskar hellre vinstmarginalen än kvaliteten för att behålla kunder. Det tror vi på, säger han.

Så mycket har priserna för krögare ökat

Från juni 2021 till juni 2022 har inköppriserna för krögare och restauranger ökat med 22,9 procent.

Samtidigt har priserna som krögare och restauranger kunnat ta betalt av sina kunder endast ökat med 7,6 procent under samma tidsperiod.

Källa: Visita

Visa merVisa mindre