Gud sägs ha skapat världen på sex dagar, den sjunde vilade han. Samtidigt listar Bibeln sju dödssynder.
Oreo, tryffel och choklad, vanilj, Nutella, red velvet, grönt te eller saltad karamell och popcorn? Där har du sju – dock finns hela 14 olika sorters semlor på Lindquists konditori på Odengatan 27.
De har sålt semlor sedan 1970, men har skapat nya varianter sedan 2017 när paret Doumit tog över.
Lindquists konditori har 14 olika varianter på semlor. F v wienersemla, popcorn med karamell, Nutella och tryffel-choklad. I bakgrunden står årets semla med grönt te.
Emil Salmaso
– Vi bakar utifrån originalreceptet från när konditoriet grundades 1915. Folk frågar oftast efter den klassiska semlan, men yngre generationer frågar efter olika varianter, säger konditorn Milda Doumit.
Det är hon som ligger bakom de flesta varianterna. Kunder kommer hela tiden med förslag och idéer på nya: Lakrits, prinsesstårta eller cheesecake. Den sistnämnda testades men flög inte.
Ägaren Bassel Doumit uppskattar att Lindquists bakar över 1 000 semlor på fettisdagen.
Emil Salmaso
– Fettisdagen är den största dagen på hela året. Vi har behållit alla traditioner men jag tyckte att det behövdes semlor även för den som inte gillar mandelmassa eller är allergisk mot något. Det känns som att folk hela tiden väntar på nästa variant och utmanar mig!
Kämpat hårt
– I Norge och Danmark äter de semlor med sylt och vanilj i stället för mandelmassa, det kanske kan bli något.
Haga tårtcompani och bageri vann nyligen krogguiden Thatsup:s semmeltävling i Stockholm.
– Det känns fantastiskt. Vi har kämpat ganska hårt för att få till den perfekta semlan i år, säger ägaren Oscar Målevik.
Haga tårtcompanis vinnarsemla. Mandelmassan har en rostad smak med lite kolakänsla. Ovanpå är det saltrostade Valenciamandlar och mjukvispad grädde.
Haga tårtcompani och bageri
Det svåraste med bakverket är att många har åsikter om hur en perfekt semla ska vara.
– Massan har vi jobbat mycket med i år. Den ger en nötig, rostad, smak men tar ändå inte över. Och så har vi Valenciamandlar som är saltrostade ovanpå, så att den blir crunchig. Det har kommit de senaste åren, innan var en semla rätt slätstruken. Jag älskar att vi får visa upp mandel i massan! Grädden är len och mjukvispad som mjukglass, inte kornig.
Han äter minst två semlor i veckan mellan januari och påsk. Förutom i Vasastan finns bageriet på Södermalm och Kungsholmen. På vardagar säljer de runt 350 semlor per dag, på lördagar 500 och fettisdagen 7 000.
Då hinner bullarna knappt svalna innan de säljs och är som godast, menar Oscar Målevik.
Haga tårtcompani och bageris ägare Anna Cardelius och Oscar Målevik.
Studio CA
– Det är en galen dag men också bland årets roligaste. Vi alla jobbar i princip 12-timmarsdagar och man sitter aldrig ner mer än en kvart. Det är jättekul. Man ber kunderna om tålamod, vi gör verkligen vårt bästa!
Var säljer ni flest semlor?
– Vasastan och Kungsholmen sticker ut mest. Torsgatan säljer vi absolut mest semlor på, men det är också där vi är mest inarbetade i grannskapet.
Är Vasastansbor särskilt stora gottegrisar?
– Ja det är märkligt, men jag tror att Vasastan har en medveten publik, vilket vi som producerar bakverk älskar. Jag tycker om att ha kraven på mig, att kunderna är lite nördiga. Det gör att vi får visa upp vårt hantverk och vara stolta över det. Det skapar en efterfrågan på bättre grejer. Man måste producera hög kvalitet för att klara sig.
Red velvet-semlan innehåller lite kakao med smak av hallon, kardemumma och fyllning av philadelphia-ost. Den kommer från USA och kakan med samma namn.
Emil Salmaso