Blommiga klänningar, utsvängda byxor och rockar i manchester, hattar med flor och blanka loafers. 

Tonvikten ligger på 60-talet med pärlor från flera stilepoker släpps in i butiken.

– Att få jobba med återbruk är en dröm som växt fram, säger Sandra Contreras.

Vissa plagg har historier att berätta, som de här utsvängda brallorna som dansat på 70-talets inneställe i Stockholm, Alexandra.

Vissa plagg har historier att berätta, som de här utsvängda brallorna som dansat på 70-talets inneställe i Stockholm, Alexandra.

Stefan Källstigen

Förutom kläder kan besökare botanisera bland smycken och retroinredning eller slå sig ned i kaffehörnan med ett 60-talsmagasin och hembakt.

– Vi vill inte bara vara en butik utan också en mötesplats. Inget köptvång. Man ska kunna komma och chilla i en härlig miljö medan vi står och stryker eller lagar kläder. Ibland kommer kunder in bara för att gosa med en hund vi passar,
säger Katarina Gala.

Det låter inte särskilt lukrativt?

– Vi är företagare och har räkningar att betala, självklart. Men efter covid och i lågkonjunktur får man inte glömma bort medmänniskan. Vi tror mycket på karma, att ge och ta.

Katarina och Sandra möttes på Lindex 2003. Där var de båda anställda fram tills att de tog steget och startade eget ihop.

– Vi var inställda på att öppna butik på Södermalm. Sen kom pandemin och vi fick lite kalla fötter. Men till slut kände vi bara ”herregud, vi är i 50-årsåldern. Nu kör vi”, säger Sandra.

En av tretton butiker

Att de hamnade här, på Södra Långgatan, var lite av en slump. De hade knappt varit i Råsunda när blev tipsade om lokalen.

”Klockrent” kände duon – som direkt tänkte större: Nya Söder.

– Råsunda har stor potential. Här finns tretton second hand-butiker med 500 meter emellan, sett till ytan fler än på Södermalm. Och alla butiker har sin nisch, det är barnkläder, skivor, möbler... Råsunda kan bli nya Söder, fast ännu bättre, menar Katarina.

Katarina Gala och Sandra Contreras träffades när de jobbade på Lindex.

Katarina Gala och Sandra Contreras träffades när de jobbade på Lindex.

Stefan Källstigen

Förhoppningen är att få lite draghjälp från staden. De har haft ett första möte och steg ett att ta fram en guide till Råsundas butiker för marknadsföring.

Hetare i vintagekretsar

Med på södertåget är Isabel Samolov som öppnade Cirkus på Östervägen ifjol.

– Att vi som brinner för återbruk kan tipsa kunder om varandras butiker vinner alla på.

Hon har flyttat in i en större grannlokal och upplever att Solna blir hetare
i vintagekretsar.

– För Södermänniskan är det en självklarhet att handla second hand, ofta av princip och inte ekonomiska skäl. Där har vi en bit kvar. Men efterfrågan ökar, 20-åriga tjejer som brukar hänga på Arkivet i stan börjar söka sig hit.

Pop up och modevisning

På Everlong vintage är visionen att på lite längre sikt sprida sin återbruksmission utanför butiken. Sandra berättar:

– Drömmen är ett återbrukscentrum med skrädderi, cykelverkstad och utbildning för skolklasser. Vi vill samarbeta med Solna Centrum och få till pop up-butiker, modevisningar och barndagar med hållbarhetstema. 

Till dess bjuder de varje månad in till events i butiken. Nästa tillfälle är den 23 mars då temat är frisyrer och smycken från 60-talet.