Före nyår drog bygget av den efterlängtade förskolan igång, den som ska ersätta två tillfälliga. Men arbetet påbörjades för tidigt och med lite för buller och bång.

I den lokala Facebook-gruppen Stora Essingen har många reagerat på sprängningarna, och nu utreds dessutom om de kan ha gjort så att ett innertak i en närliggande fastighet på Essingestråket kan ha rasat ner.

Det var vid 13.30-tiden den 29 december som 85-åriga Kristina Fernum hörde ”världens brak” i sin lägenhet. På golvet, cirka två meter ifrån henne, låg då stora bitar av hennes innertak.

– Jag hade strukit med om jag hade stått där under, det var murbruk och stora bitar i halva rummet. En stol och lite inventarier blev skadade, säger hon.

Hon anmälde det till det kommunala skolfastighetsbolaget, Sisab, som bygger förskolan på uppdrag av Kungsholmens stadsdelsförvaltning. En ansvarig för bygget har varit där och inspekterat.

Eftersom Kristina ska flytta från Stora Essingen om några veckor är taket inte lagat än utan det får göras efter flytten.

– Sisab har varit snälla, men jag tror inte att de kommer ta på sig det här utan det blir nog ett försäkringsärende eftersom jag inte har några bevis. Men det känns lite konstigt eftersom jag inte tycker att jag har gjort något fel. Jag hörde smällen, och min vän och hennes dotter kände riktigt hur allt hoppade, säger hon.

Tomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab, bekräftar att projektansvariga har varit på plats och att det nu utreds som ett försäkringsärende men att det är ”för tidigt att säga något om orsaken”.

Några andra skador på fastigheter har inte rapporterats in enligt honom och de har besiktigat fastigheterna innan arbetet startade samt satt upp vibrationsmätare.

Däremot har de fått ta emot flera klagomål på sprängningarna, framförallt i början då de inleddes tidigare än utannonserat datum, vilket berodde på en ”kommunikationsmiss” mellan dem och entreprenören, enligt Sisab.

– Det var några som blev rejält uppskrämda och det kan man förstå. Det låter och känns kanske värre än vad det är. Men det är stora krafter när man spränger, säger Thomas Pella Bergsell.

För början skulle sprängningarna ha varit klara 20 januari, men nu har entreprenören flaggat för att det kan ta längre tid, vilket innebär sprängningar under skoltid. I dagsläget planeras för två gånger om dagen men det kan ändras för att hinna med tidplanen. Enligt Sisab ska skolgården då vara tömd.

– Det finns tydliga riktlinjer kring skyddsavstånd och sånt som vi följer. Sedan har projektet möten med skolan och informerar alla verksamheter och kringboende, säger Thomas Pella Bergsell.